Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски  обяви задължителна евакуация на жителите на Донецка област, в източната част на страната, където градовете са мишена на обстрел на руските сили.

Още по темата
"Бе взето правителствено решение за задължителна евакуация на Донецка област", каза Зеленски във видеобръщение към сънародниците си.

"Моля ви, евакуирайте се!", призова той. "На този етап на войната терорът е главното оръжие на Русия", подчерта той.

"Колкото повече хора напуснат Донецка област сега, толкова по-малко хора руската армия ще има възможност да убие", заяви Зеленски и допълни, че на  жителите ще бъдат изплатени компенсации.

По-рано в събота украинската вицепремиерка Ирина Верешчук бе обявила, че ще има задължителна евакуация за цялото население на Донецка област, един от двата региона в Донбас, който остава отчасти под контрола на Киев. Верешчук бе мотивирала това решение  с унищожаването на газови резервоари и липсата на парно за предстоящата зима в областта.

Сега Зеленски заяви, че стотици хиляди хора продължават да живеят в районите на Донбас, в които се водят ожесточени сражения.

"Много хора отказват да си тръгнат, но е нужно да се направи това. Ако имате възможността, моля ви говорете с онези, които продължават да са в зоните на сражения в Донбас. Моля ви, убедете ги, че е нужно да напуснат", заяви Зеленски.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 1 месец

Същите тези хора които бомби вече 10 години? Е как да не повярва човек в човечеството? Гледай как се е загрижил за хората, до вчера ги бомби, сега им казва да се изнасят за да им помогне. Жив ангел

54

Димитър

преди 1 месец

Господа журналисти от Dnes.bg, няма да е лошо да потърсите други новини, в които името и делата на дрогираният клоун не просъстват. Разберете че българският народ не се интересува от опиумните му видения.

53

Анонимен

преди 1 месец

Зельо слуша ли го вече някой освен по тв? Обявил задължителна евакуация, загрижил се за хората, дето ги избиват всеки ден заради него.