Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Украинските сили отблъснаха руска атака срещу южните покрайнини на град Лисичанск, заяви днес украинският областен управител на Луганска област Сергий Гайдай, предаде Ройтерс.

Oще по темата
Лисичанск е последният град в Луганска област, който е изцяло под украински контрол, отбелязва Ройтерс.

Въпреки успешното отблъскване на руската атака обаче бе загубен контрола върху ключовото село Миколаивка, което се намира в близост до важна магистрала, която води до Лисичанск, съобщи Гайдай в Телеграм.

Украинските сили ще "трябва да се изтеглят" от град Северодонецк, голяма част от който е под контрола на руските сили, заяви Гайдай днес по телевизията.

В Северодонецк се водиха едни от най-тежките сражения от началото на руското нахлуване в Украйна. В града в продължение на месец има улични боеве, като настъплението на руските сили върви бавно и мъчително.

"Украинските сили ще трябва да се изтеглят от Северодонецк. Получена е заповед за това", съобщи Гайдай в Телеграм, предаде Франс прес.

Украинският областен управител обаче не каза дали украинските сили ще бъдат изтеглени незабавно и какъв ще бъде графикът на изтеглянето.

Битката за Северодонецк е ключова за Русия, тъй като победата в нея ще даде възможност на руските сили да установят контрол и върху последните територии в Луганска област, които засега са под контрола на Украйна, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Ако Северодонецк падне, единственият град в областта, който ще остане в украински ръце, ще е Лисичанск.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 88 "Който и да замърсява ме възмущава. Но въпросът е че когато се прави такъв удар се взима предвид и произтичащите щети" Явно не те възмущава достатъчно, защото след като се оказа, че няма как да е от тези платформи разлива (т.е. вероятността не украинците, а руснаците да са причина за разлива стана реална), изведнъж активността ти секна. :)))) А такъв удар се прави когато държавата се бори за оцеляването си, ако ще и всички руски войски да се пишат екоактивисти.

88

Анонимен

преди 1 година

Медиите и журналистите успешно манипулират партиите но не могат да излъжат всички хора и целия бг народ. Могат да ни трият или убият но не могат да ни излъжат.

87

Анонимен

преди 1 година

По радиото което е изцяло проукраинско по друго казаха. По лаконични бяха.

fallback