Снимка: БГНЕС
fallback

Световните лидери се опитват да овладеят продоволствената криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, но експертите твърдят, че реакцията им е сериозно погрешна, тъй като повтаря грешките на един неработещ модел, който подготвя държавите за подобни кризи в бъдеще, анализира европейската редакция на американския вестник "Политико".

Те смятат, че тъй като политиците се стремят просто да излязат от кризата, те разчитат прекалено много на няколко държави и няколко компании, за да изхранват света, което го прави зле подготвен за бъдещи сътресения. Повече от десетилетие, след като светът излезе от световната продоволствена криза през 2008 г., предизвикана от комбинацията от повишаващи се цени на петрола, суша и търговски ограничения, наложени от паникьосани правителства, включително Украйна, експертите по храните настояват политиците да преосмислят какво ядем и как го отглеждаме.

Всъщност те казват, че отговорът на Запада на сегашната криза, който включва разрешаване на земеделските производители да отглеждат култури върху защитени земи, вече е неуместен, особено след като голямата зависимост на земеделските производители от торове и ресурсоемки култури допринася за изменението на климата.

"Голяма част от отговорите на ЕС и САЩ са свързани с удвояване на системата, която е счупена", казва София Мърфи, изпълнителен директор на IATP, базиран в САЩ мозъчен тръст.

Този отговор от страна на международни органи като Г-7 и ОИСР включва също така отпускане на милиони за хранителни помощи и разработване на стратегии за връщане на обсаденото украинско зърно в световните търговски вериги, както и за това западните държави сами да отглеждат повече зърно.

В своя план за продоволствена сигурност, представен в края на март, ЕС заяви, че увеличаването на производството, за да се покрие недостигът на украински култури - по-специално на пшеница - е "от основно значение". ЕС предупреди, че ако това не бъде направено, има риск да се стигне до сериозна криза на глада в страните от Северна Африка и Близкия изток, които до голяма степен зависят от вноса на храни и в които много страни вече изпитваха затруднения преди неотдавнашното покачване на цените на храните.

Но членовете на Комитета за световна продоволствена сигурност (КСПС) към ООН, експертен орган, който се занимава с политиките за производство и сигурност на храните на местно ниво, от местното население и гражданското общество заявиха, че настоящата криза не е признак на недостиг на продукция, а по-скоро на системни фактори, сред които са силната зависимост от торове и изкопаеми горива; двойната криза на КСПС и енергийната криза; зачестилите климатични бедствия; и властта за разпределяне на храните, концентрирана в ръцете само на няколко компании.

Кризата, казва Мърфи, "в крайна сметка е свързана с това, че не можем да си позволим храната, която има - наистина не става дума за абсолютен недостиг".

Мърфи заяви, че правителствата не са си взели поука от кризата през 2008 г.: проблемът не е в това, че няма достатъчно храна.

Въпреки че се придържаме към политиката да произвеждаме повече, броят на гладуващите хора в света продължава да расте. "Противоречив е фактът, че наистина има огромен брой хора, които все още гладуват по света", каза Хана Сааринен, експерт по хранителна политика в Oxfam. "Това говори за доста дълбоки проблеми в хранителната система и за това колко много хора са зависими от тази крехка система."

Ненаучен урок

Тъй като кризата набира скорост, Мърфи заяви, че страните трябва да избягват възстановяването на система, която е прекалено зависима от "твърде малко страни, твърде малко компании [и] твърде малко зърно".

Половината от световното селскостопанско производство е доминирано само от четири основни култури: захарна тръстика, пшеница, царевица и ориз. Всички те се изнасят само от шепа държави и се търгуват само от четири мултинационални компании. Познати като ABCD на храните, заради инициалите си, тези четири компании - Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill и Louis Dreyfus - притежават непропорционална власт в глобалната дистрибуция на храни и са натрупали "огромни" печалби от скока на цените на зърнените пазари, според S&P Commodity Insights.

Въпреки че най-уязвимите страни и хуманитарни организации като Световната продоволствена програма се нуждаят от спешни доставки в краткосрочен план, Мърфи заяви, че политиците трябва да се съсредоточат върху преодоляването на прекомерната роля, която няколко големи износители играят за продоволствената сигурност на страните с ниски доходи.

Системата за доставки е изградена по такъв начин, че повече от две дузини държави зависят от комбинация само от Русия и Украйна за поне една трета от пшеницата си. В някои страни като Ливан и Египет тази цифра е 80 %, а Еритрея миналата година е набавяла цялата си пшеница от Русия и Украйна.

Когато настъпи криза, тази конфигурация поставя по-бедните страни в затруднено положение, тъй като големите търговци се стремят да продадат всички останали хранителни запаси на този, който предложи най-високата цена - а това често не са закъсали държави като Ливан и Сомалия.

"Кризата е толкова опустошителна, че показва колко малко възможности за избор имат Ливан и Египет - всичките им яйца са в една кошница", казва Мърфи. Тя също така заяви, че засегнатите страни не трябва да гледат на това като на "незначително и краткотрайно смущение", а като на възможност да разгледат всички свои възможности. "Екосистемите на Египет позволяват голямо разнообразие - леща, градинарство. Става въпрос и за това да има повече доставчици на пазара."

Тя добави: "Ливан не би трябвало да внася 80 % от пшеницата си. Има други храни, които могат да се консумират и които са по-хранителни. Ако Украйна не може да засади пшеницата си, бихме искали да видим, че се отглеждат други храни, като не е задължително това да е пшеница и не е задължително да е на маргинални земи в ЕС."

Това налага сериозно преосмисляне на начина, по който светът се изхранва.

Дори когато няма суша или високи цени на храните, много страни в Африка са наводнени от евтин внос, често от ЕС и САЩ, който изкарва от бизнеса местните земеделски производители и отслабва способността на страните да реагират на шокове. Магдалена Акерман, експерт по продоволствена сигурност към CFS, заяви, че подобни търговски ориентирани политики "смазват устойчивостта на регионите или способността на държавите да разчитат на местното производство".

Мърфи от IATP също заяви, че за да останат на повърхността, фермерите в Северна Африка все повече се насочват към интензивно водоемко и висококачествено отглеждане на плодове и зеленчуци, предназначени за Европа, "а част от това е за сметка и на основните култури".

Акерман заяви, че страните трябва да диверсифицират продукцията си, за да могат да разчитат повече на собствените си ферми и хранителни мрежи. В противен случай те рискуват да попаднат отново в същия капан в момент, когато нарушенията, свързани с биоразнообразието и климата, се ускоряват.

"Това е моментът да помогнем на хората и да изградим устойчивостта, за която говорим, като разгледаме какво друго бихме могли да ядем и откъде друго би могло да идва", каза Мърфи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 1 година

Да позная ли с какво искате да храните населението? ГМО царевица и соя, месо, направено в лаборатории и насекоми - лакомството на съвременния човек.

96

Анонимен

преди 1 година

Ще започнат да отглеждат насекоми, богати на протеини, ако не помогне ще ядат биткойни.

95

Анонимен

преди 1 година

Ако Русия падне, няма да има войни и глад по света. За 110 години те са нападнали 50 държави по света, включително и България. Изводът е един - тея *** са излишни, генетичен брак. Само войни и мизерии са им в главата.

fallback