Харков. Снимка: БГНЕС
fallback

Стоейки на върха на повредения покрив на къщата си, която се намира на главния път на север от Харков, стигащ към села, окупирани от руските сили до преди няколко дни, 53-годишният Константин Харламов само два часа по-рано наблюдаваше черния дим, който се извива в далечината.

Неговият приятел Виталий, на 41 години, с миризма на тежък алкохол в дъха му, казва, че също е видял експлозията, може би само на две мили нагоре по улица "Леся Сердюка" в посока към родното му село Стрилеча. Напускането на руснаците преди три дни му даде шанс да се премести в по-безопасен квартал на Харков след два месеца и половина живот под окупация. Но сега пътят е отрязан заради подновените битки.

Постоянните фонови удари и взривове, които изпълваха въздуха, и подскачащите украински войници на контролно-пропускателните пунктове сред изгорелите дървета, коли и разпръснати военни отломки, подкрепиха свидетелството на двамата мъже, че битката във втория град на Украйна не е приключила. Съобщава се, че четирима души са били ранени при удари в района на Шевченковски в Харков в понеделник и е потвърдено, че един човек е бил убит в освободеното северно село Циркуни.

Силите на Владимир Путин са отблъснати и може да се окаже, че битката при Харков се присъединява към битката за Киев като триумфална победа за Украйна. Американският институт за изследване на войната я описа като ефективно приключила след като украинските войници публикуваха видео в неделя вечерта, на което издигат нов граничен пост на близката руска граница, като показател за нарастващата им сила и увереност. "Г-н президент, успяхме!", написаха те в публикация във Facebook.

Но също така има достатъчно доказателства в предградията на Харков, че руснаците възнамеряват да се бият усилено, за да запазят някои нападателни позиции около тази североизточна украинска крепост. Силите им остават достатъчно близо, за да обсипят покрайнините на града с артилерийски огън. Украинските военни призоваха за спокойствие, когато завод за торове беше ударен в понеделник. Извиха се и червени изпарения, които според властите не са опасни за здравето.

Служители от Генералния щаб на Украйна заявиха в понеделник, че руснаците са били съсредоточени върху "поддържането на позиции и предотвратяването на напредването на нашите войски към границата". Ако това е оттегляне на Русия, то е бойно, както добре знаят хората, които пострадаха толкова силно в Харков.

Виталий посочва дупката във формата на ракета в три стени в разрушената двуетажна къща на приятеля си и просто пита със сълзи на очи: "Кога ще свърши всичко?"

"Само когато Путин умре", отвръща Харламов пред The Guardian, който се върнал в дома си преди три дни със съпругата си Олга, на 48 години. Те спят на пода сред прах и счупени стъкла.

Двамата се качват на покрива, за да се опитат да го изолират от дъжд, когато времето се развали. "Ракетата удари на 50-ия ден от войната, но ние не бяхме у дома. Беше толкова ужасяващо", обяснява той. "Отидох в супермаркета един ден и ракета унищожи къща точно пред мен. Беше ад."

Домът им все още е без отопление, ток и течаща вода. "Върнахме се, за да се опитаме да спасим стаите от дъжда", каза Харламов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

159

АМИ , ПРАВИЛНО!

преди 1 година

ХАРКОВ Е НАШ!....СЕГА ОЧАКВАМЕ И ХЕРСОН ДА ПАДНЕ , НАПЪЛНО!

158

Анонимен

преди 1 година

Глупостите на гардиан, преповторени от български женски папагал -- какво пищно угощение за българите?

157

Анонимен

преди 1 година

Путин може да управлява още 50 години, съществува технология за клониране, с нея се подменя политик, а публиката не може да разбере, физически е точно копие, даже подобрено. А технологията за съзнанието на копието е разработена точно от руснаците, това самите американци го признават.

fallback