Снимка: БГНЕС
fallback

Северна Корея изстреля три балистични ракети към морето край източното си крайбрежие, съобщиха Южна Корея и Япония, като това е последният подобен ход, с който изолираната страна се опитва да развие оръжейните си програми в деня, в който за първи път съобщи за огнище на COVID-19.

Трите балистични ракети с малък обсег на действие са изстреляни около 18:30 ч. (09:30 ч. по Гринуич) от района на Сунан в северната столица Пхенян, където се намира международното летище и където Северът заяви, че е изстрелял най-голямата си междуконтинентална балистична ракета (МБР), Хвасон-17, на 24 март, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете (ОКС) на Южна Корея, предаде "Ройтерс".

Ракетата е прелетяла приблизително 360 км (224 мили), като е достигнала височина 90 км и максимална скорост 5 Мах, заяви СКС.

Oще по темата
Японският министър на отбраната Нобуо Киши също потвърди изстрелването, като заяви, че ракетите са прелетели около 350 км, достигайки максимална височина от около 100 км, преди да се приземят извън териториалните води на Япония.

"Поредица от изстрелвания на ракети в момент, когато се извършва инвазия в Украйна, е неприемлива", каза той пред репортери и добави, че Токио е подал протест срещу Северна Корея чрез посолството си в Пекин.

Шестнадесетият известен оръжеен тест на Севера за тази година се състоя часове след като страната съобщи за първото си огнище на COVID-19, като обяви "най-тежко извънредно положение" и нареди блокиране на страната.

Изстрелването е и първото след встъпването в длъжност тази седмица на консервативния южнокорейски президент Юн Сук-йол, който изрази твърда позиция срещу разработването на оръжия от страна на Севера.

Службата за национална сигурност на Юн излезе с изявление, в което осъжда изстрелването и заявява, че "осъжда двуличното поведение" да се изстрелват балистични ракети и да се пренебрегва тежкото положение на народа в разгара на епидемията от COVID-19.

При последния си оръжеен тест в събота Северът използва балистична ракета, изстрелвана от подводница, която агресивно разработва през последните години. прочети повече

В края на миналия месец севернокорейският лидер Ким Чен Ун се зарече да ускори изграждането на ядрен арсенал на страната на фона на забуксувалите преговори за денуклеаризация със САЩ. прочети повече

Представители на САЩ и Южна Корея заявиха, че първият ядрен опит на Пхенян от 2017 г. насам може да се състои още този месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback