Снимка: БГНЕС
fallback

Смята се, че около 250 моряци са били убити или са изчезнали, след като флагманът на руския Черноморски флот "Москва" беше потопен този месец, твърдят украински експерти.

Русия изпрати 100-годишен спасителен кораб "Комуна", за да разследва унищожения ракетен крайцер. А тъй като Кремъл продължава да крие броя на жертвите, според Центъра за отбранителни стратегии (CDS), украински мозъчен тръст, цифрите се различават драстично в броя на загиналите, обявени от Русия.

Министерството на отбраната на Русия заяви седмица след потъването, че един член на екипажа е загинал и 27 са изчезнали, докато останалите 396 на борда са били евакуирани на близки кораби и изпратени в Севастопол в Крим.

Видео, публикувано от министерството, твърди, че показва оцелелите от кораба на парад в Севастопол. Там има само около 150 руснаци. Източници от британския флот казаха, че се смята, че екипажът на "Москва" е бил около 500 души.

Потъването на крайцера, един от трите по рода си в руския флот, е едно от определящите събития във войната в Украйна. Украинските власти заявиха на 14 април, че две от техните противокорабни ракети "Нептун" са ударили "Москва". Смята се, че ракетите, които летят ниско над вода, което затруднява откриването им, са били изстреляни от мобилна пускова установка на сушата. Русия, от друга страна, твърди, че корабът е потънал поради пожар на борда.

Твърди се, че преди потъването украинските сили са летели с дронове Bayraktar TB2, произведени в Турция, близо до кораба. Украински полковник каза пред The ​​Economist, че дроновете са събирали информация за насочване на ракетите и са разсейвали екипажа на "Москва".

Източник на Кралския флот каза пред The ​​Times: "Екипи бяха разсеяни от дронове. Доста е трудно да свалиш дрон."

Източникът посочи, че крайцерът е бил много по-близо до украинския бряг, отколкото Обединеното кралство някога би разположило един от собствените си кораби в битка и обвини руснаците в "самодоволство".

"Руснаците смятаха, че са премахнали заплахата от украинския флот и вярваха, че имат силна въздушна подкрепа. Те просто седяха, под перфектен прицел", допълва той.

Боб Сили, депутат от консерваторите, който по това време се намира в бункер в щаба на южните сили на Украйна в Одеса, казва, че "няма съмнение", че украинците са следвали "Москва" преди и след удара. Той също така е на мнение, че е "вероятно" дроновете да са успели да разсеят екипажа. "Предвидимите модели и поведение може да струват скъпо на руснаците", обяснява той.

Адмирал лорд Уест от Спитхед, бивш ръководител на флота, казва, че потъването показва колко опасно е поставянето на военни кораби близо до брега, освен ако не са правилно защитени. Той допълва, че самолетоносачите на Обединеното кралство в битка няма да бъдат толкова уязвими, защото ще бъдат разположени на най-малко 150 мили от сушата и ще имат ескортни кораби и самолети под формата на F-35, които ще осигурят отбрана.

Робърт Кларк, научен сътрудник в мозъчния тръст Civitas, казва, че "Москва" не е съвременен кораб. "Освен остарялата платформа и сензорите, липсата на многослойна система за противовъздушна отбрана в крайна сметка доведе до потъването на кораба", на мнение е той.

След потъването вицеадмирал Игор Осипов, командир на Черноморския флот на Русия, беше отстранен от поста си и арестуван, според военното разузнаване на Украйна. CDS твърди, че той лично е сертифицирал крайцера за пълна бойна способност, когато става въпрос за неговата противовъздушна отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Мен

преди 2 години

Малко са

39

Алекс

преди 2 години

Не са загинали."Нептун" ги изпрати на подводна мисия.

38

Анонимен

преди 2 години

МаЦква трябваше да потапя самолетоносачи, ако помните. Толкова горе-долу е разликата между реалността и руските фантазии.

fallback