Снимка: БГНЕС

Твърдението на Москва, че руснаците и украинците са "братя", е оспорено от Киев, но за някои хора е напълно вярно. Резултатът обаче не винаги се харесва на Москва.

Николай Кондрацки е полковник от украинската армия. Неговият братовчед - украинската дума, за която се превежда директно като "втори брат" - е виден депутат от партията на президента Путин в руския парламент.

57-годишният Кондрацки публикува видео онлайн, адресирано до Анатолий Виборни. Те са израснали заедно, преди и двамата да се присъединят към съветската армия, в сега невъобразимо далечно минало. Видеото остава без отговор. Вместо това Виборни закри страницата си в социалните медии в рамките на два дни.

"Той знае истината, реалността", казва Кондрацки в базата си в южния град Одеса. Той не очаква братовчед му Анатолий да вдигне телефона скоро. Но дори и да го направи, думите му едва ли ще бъдат помирителни. "Как се случи това", пита той във видеото. "Кога продаде душата си на дявола? Кога забрави родината си?"

Родният им град, западноукраинският град Шепетовка, е бомбардиран, казва той. "Изпратиха ли ви пари?", пита Кондрацки Виборни. "Един ден тези милиони ще изчезнат, но душата ви ще живее. Сега майка ти и баща ми са погребани един до друг. Сигурно се обръщат в гробовете си."

Както стана болезнено очевидно по време на тази война, руската представа за отношенията между двете страни е много различна от украинската. Това е вярно за много източноевропейски държави, където някога са управлявали Русия или Съветския съюз, или и двете, но настроенията варират.

В някои страни от източния блок национализмът и антируското негодувание винаги са били силни. Кондрацки е пример за това как по-възрастните украинци могат да се чувстват украинци или съветски последователи, когато са били млади, без да се чувстват руснаци, дори ако са израснали, говорейки езика. Враждебността към Русия, която толкова много сега споделят, и решимостта да ориентират страната си на запад, а не на изток, се вкорениха постепенно през годините, изправени пред руския реваншизъм.

Николай и Анатолий са на една възраст и очевидно от една и съща кръв. Заедно ловували и брали гъби, посещавали семейните гробове и почитали дядо си, ветеран от Втората световна война от Червената армия, който е пробил до Берлин.

И двамата решават да направят кариера в армията, но съдбата, политиката и може би характерът в крайна сметка ги разделят. "Завършихме училище заедно, празнувахме Великден заедно", казва Кондрацки, цитиран от The Times.

И двамата завършват военен колеж и са назначени в армията. Може би е важно, че колежът на Кондрацки се специализира в инженерство и електроника, а на Виборни - в политиката.

През 1987 г. Кондрацки е командирован в Източна Германия, а Виборни в Русия, където се оказва, когато Съветският съюз се разпада. Но докато Кондрацки иска да се върне в новата си независима родина, Виборни остава в Русия, завършва право и накрая се издига до главен военен прокурор на Москва.

След това той влезе в политиката и като други бивши съветски офицери в крайна сметка попадна в партията на Путин "Единна Русия". Така през 90-те години двамата мъже се отчуждават. Кондрацки започва да отхвърля съветското минало и да прегръща украинското бъдеще.

Други украинци, израснали в съветската ера, като Виталий Кличко, кметът на Киев и световен шампион по бокс, казват, че внезапно са осъзнали факта, че Съветският съюз ги е излъгал. Кондрацки обаче твърди, че за него не е имало такова преобразуване по пътя. Вместо това той претърпява по-постепенна промяна в чувствата си, когато украинската му идентичност взима надмощие.

Виборни обаче е бил с "напълно промит мозък", казва той. Братовчедите не си говорят от 20 години.

Владимир, братът на Виборни, остава в Украйна и все още е близък до Кондрацки. Двамата мъже продължават да ловуват заедно, но Владимир застава на страната на брат си, а не на братовчед си след войната от 2014 г., когато Кондрацки, който се бил пенсионирал и бил част от застрахователния бизнес, се присъединява отново към армията.

Смята се, че Владимир все още е в Украйна, каза Кондрацки, но е издирван за сътрудничество с руските нашественици и се укрива.

Какво ще стане с него след войната и с хилядите други украински граждани, които симпатизират на Русия и подкрепят Путин, не е ясно. Изображения, излезли от Украйна миналата седмица, показват пропутинския олигарх и бивш опозиционен лидер Виктор Медведчук с белезници, обвинен в държавна измяна.

Кондрацки казва, че е готов да прости на Владимир, но не и на Виборни, който се оженил в богато руско семейство и активно участва в установяването на проруското ръководство на отцепилия се регион Донбас.

"Бих го застрелял сам", каза той. "Без колебание."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase