Снимка: БГНЕС
fallback

Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк каза в неделя, че руските сили "непрекъснато атакуват" обкръжения завод за стомана Азовстал в Мариупол на Великден.

"Православен Великден 2022 г. Но точно сега РФ (Руската федерация) непрекъснато атакува Азовстал", написа той в Twitter.

"Мястото, където се намират нашите цивилни и военни, е обстрелвано с тежки авиобомби и артилерия. РФ натрупва сили и техника за щурма. Кой даде заповед "да не щурмуват"?"

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано тази седмица, че руските сили са постигнали "освобождението" на Мариупол, но нареди на силите му да не превземат завода "Азовстал" -  последният голям бастион на украинската отбрана в града.

"РФ трябва да помисли за остатъците от своята репутация", допълни Подоляк, като призова Русия да обяви великденско примирие в Мариупол, да отвори коридор за евакуация за цивилни и да договори "специален кръг от преговори" за размяна на военните, обкръжени в града.

Докато обстрелът на Мариупол продължава, обширният стоманодобив в града Азовстал се превърна в един от последните значителни упори на украинските сили.

Индустриалният комплекс приютява стотици войници и цивилни - а доставките са на изчерпване.

В четвъртък украинският вицепремиер Ирина Верещук каза, че там има "около 1000 цивилни и 500 ранени военнослужещи".

Юрий Риженков, главен изпълнителен директор на компанията, която е собственик на завода, каза пред CNN в четвъртък, че ситуацията там е "близка до катастрофа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

ПОЛКОВНИК

преди 2 години

Завода е с размери 2-3 кв/км. Но поднего има 16 км катакомби на няколко нива. Мишките са вътре. За да им разрушиш дупките трябва да сринеш из най-големия завод в новата Донецка република . Това не е опция ,защото този завод носи препитанието на хиляди. Другия варянт е да им пуснеш газ !Точно това трябва да се направи !

99

Ноби

преди 2 години

кузунаци ли да им носят. да пускат сонцепеците и да ги ликвидират до крак

98

Анонимен

преди 2 години

Нужни ли са повече доказателства, че Русия не е християнска държава? Путин го чух да казва на Шойгу: "Не давайте дори муха да излети от "Азовсталь""! А там се крият жени и деца!

fallback