Снимка: БГНЕС

Кореспондент на „Тайм“ посети Украйна през 2019 г. и общува с местни неонацисти. Той е поразен от това, че много украинци на масовите прояви, организирани от "Азов", възприемат членовете му не като бойци и екстремисти, а като "герои".

През лятото на 2019 г. кореспондентът на „Тайм“ Саймън Шустър пътува до Украйна, за да събере информация за белите супремасистки отряди, които приемат все повече хора в редиците си.

„Изглеждаше доста странен начин да прекараш съботата - да гледаш жестоки спортни двубои на фестивал за крайнодесни екстремисти. Беше лятото на 2019 г. и аз пътувах до Украйна, за да разбера повече подробности за тези групи. Съдейки по реакцията на публиката, може да се каже, че тя изобщо не се притесняваше от факта, че фестивалът е организиран от движението "Азов" - крайнодясна групировка, станала известна в цял свят със своята бруталност“, документира тогава Шустър.

При нападения срещу две джамии в Нова Зеландия загинаха най-малко 49 души. Преди нападението стрелецът публикува манифест от 74 страници, изпълнен с реторика, характерна за привържениците на превъзходството на бялата раса. Според агентите на ФБР той е изразил желание да замине за Украйна, за да се бие в редиците на крайнодясна паравоенна група. Поне един член на американска расистка група също е бил обучаван в Украйна в батальона "Азов".

Директорът на ФБР Кристофър Рей каза: "Внимателно проучваме дейностите на белите супремасисти и неонацистите в САЩ, които се свързват със съмишленици в чужбина чрез социалните медии, а понякога дори заминават за чужбина, за да получат обучение“.

През последните няколко години експертите в областта на насилствения екстремизъм са все по-загрижени от дейността на движението "Азов". Групата възниква по време на революцията, обхванала Украйна през 2014 г., и придобива популярност на фона на продължаващи сблъсъци с проруските сили в източната част на страната. Сраженията в региона създадоха идеални условия за процъфтяване на паравоенни групировки като "Азов ".

Това, което поразява по време на масовите им прояви, е колко много украинци виждат в „Азов“ не бойци и екстремисти, а по-скоро герои.

„В Киев, по време на честванията на Деня на независимостта, станах свидетел на парад, в който участваха ветерани от батальона "Азов" и някои други доброволчески формирования. Те преминаха покрай ликуваща тълпа от зрители, които им благодариха, че са защитили Украйна от Русия“, каза Рей.

Символите на знамената им са най-критикувани. Представителите на "Азов" твърдят, че знамената им носят буквите "I" и "N", които означават "идея за нация", но експертите по екстремизъм виждат в това знаме емблема на нацизма.

Вячеслав Лихачов, експерт по екстремистките групировки в Украйна, твърди: "Официалният символ на „Азов“ е разновидност на Wolfsangel. Този знак е символ на една от дивизиите на СС по време на Втората световна война. Това е доста разпространен символ на неонацистките групи по света“.

При основаването на "Азов" през 2014 г. много от командирите и новобранците му идват от различни крайнодесни групи, включително групи от закоравели неонацисти.

Елена Семеняка, ръководител на международния отдел на движението "Азов", заяви: "Всъщност ние приехме в нашите редици всеки, който можеше да държи оръжие, когато украинската държава беше парализирана и когато защитата на украинската държава беше изцяло в ръцете на украинските доброволци. Сред тези хора имаше много военни авантюристи, които си мислеха, че тръгват на някакъв идеологически поход, за да спасят, да речем, бъдещето на Запада и т.н. И бъдещето на бялата раса."

Военизираното крило на движението "Азов" вече е мощно военно формирование със собствени бази и полигони.

Андрий Билецки, който основа движението "Азов" през 2014 г., казва: "Това е военно братство. Това са хора, които не само са служили заедно, но и са проливали кръв заедно, преживели са смъртта на другари и сладостта на победите. За да защитим обществения ред по улиците, създаваме отряди за самоотбрана, които помагат за поддържането на реда по улиците".

Лидерите на "Азов" дори се опитват да проникнат в политиката. Те не успяха да спечелят места в украинския парламент на изборите през 2019 г., но плановете им в Украйна са много амбициозни.

Това, което тревожи западните страни, е стратегията за набиране на персонал, използвана от "Азов". Представителите на движението се борят да установят приятелски отношения с крайнодесни групи по света, особено в САЩ и Европа.

Наскоро пристигнал в Украйна от Швеция, където полицията го издирва за извършване на престъпления от омраза, Робин Карел, един от последните новобранци в „Азов“, казва: "Толерирането на ЛГБТ хората не е нормално. Това е промиване на мозъци. Да обичаш децата си, да уважаваш родителите си, да се гордееш със страната си - това е нормално“.

"Ние сме арийци. И ще се изправим отново. Това е начин на живот. След войната в Германия се върнахме на училищните скамейки, но сега ще се изправим отново", твърди още той.

Дейвид Плейстър е ветеран от въоръжените сили на САЩ, който пристига в Украйна като доброволец в помощ на украинската национална гвардия. Той се е срещал с много новобранци, които са дошли в Украйна, за да се присъединят към "Азов".

"Можете ли да ги наречете неонацистка организация? Не. Има ли неонацисти в тяхната организация? Бих казал - погледнете армията на САЩ и там също ще откриете неонацисти", казва той.

Тъй като все повече чужденци идват в Украйна като доброволци, не е изненадващо, че американските служители виждат в „Азов“ заплаха. Експертите отбелязват нарастване на терористичната дейност на белите супремасисти - съобщенията в медиите за нови инциденти зачестяват. 22-ма души са застреляни в търговски център на „Walmart“ в Ел Пасо, Тексас. Двама души бяха убити пред синагога в германския град Хале. Още девет души са убити близо до Франкфурт. Има и поредица от арести, благодарение на които бяха разкрити няколко терористични заговора в САЩ и Европа. Според някои оценки между 2014 г. и 2019 г. броят на подобни атаки в западните страни е нараснал с 320%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase