Снимка: Instagram

През последните няколко седмици в социалните мрежи често се разпространява трогателна снимка. На нея се вижда малко дете, на чийто гръб са написани телефонните номера на майка му и баща му. Майката, която пише контактите си на гърба на двегодишната си дъщеря, докато бяга от Украйна, описва пред BBC отчаянието си в този момент.

Саша Маковий споделя, че е написала името, възрастта и някои телефонни номера на гърба на малката Вира в случай, че семейството бъде разделено или убито, докато бяга от Киев.

"В случай на нашата смърт, ако тя беше намерена, щеше да се знае коя е", обяснява Маковий.

Сега семейството е във Франция, където се чувства "заобиколено от любов и грижа".

След като вече е в безопасност, Маковий публикува снимка на надписа на гърба на Вира в Instagram.

"Беше първият ден от войната и ние подготвяхме всичко, за да избягаме от Киев и просто не бях сигурна дали е безопасно“, каза Маковий пред The ​​World Tonight по BBC Radio 4.

Опаковайки вещите им под звука на падащи бомби и с малко налична информация, тя казва, че "не е била сигурна дали ще излязат извън къщата си и ще бъдат атакувани от ракети".

"Най-големият ми страх беше, че Вира може да се изгуби или че ще умрем и тя никога няма да разбере коя е или от какво семейство е", признава Маковий.

Притеснена, че дъщеря й може да оживее, но да остане без оцелели членове на семейството, Маковий се надява, че поне Вира един ден ще може да потърси акаунтите на майка си в социалните мрежи, за да разбере как изглежда.

"Мислех, че тя може да намери някаква информация от интернет, може би да намери акаунта ми в Instagram – и може би да види родителите си", казва тя.

След като най-накрая стига до безопасност във Франция, след дълго бягство през Молдова, Румъния и Белгия, Маковий казва, че е психически "смазана".

Войната беше толкова травмираща, казва тя, че просто ходенето навън е плашещо, защото тя бърка камъните за мини.

"Вира е добре. Тя е твърде малка, за да разбере какво се случва. Може да усети нещо от мен, но е твърде малка, за да разбере. Наистина съм щастлив от възрастта й. Наистина щастлива", признава тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase