Снимка: БГНЕС
fallback

Индия, която досега отказва да осъди нахлуването на Москва в Украйна, очаква визитата на руския министър на външните работи Сергей Лавров. В четвъртък, 31 март, ще започне двудневното посещение на Лавров в страната, съобщи Ню Делхи.

Миналата седмица американският президент Джо Байдън определи Индия като "малко разкоплебана" по отношение на Русия. Въпреки натиска от страна на САЩ, страната продължава да търгува с руски петрол и други стоки и се въздържа от резолюциите на ООН, осъждащи Русия, предаде БГНЕС.
 
Индия и Русия поддържат близки отношения от десетилетия. Ню Делхи, който описва Москва като свой "дългогодишен и изпитан приятел", доставя повечето от основната си военна техника от Русия.
Oще по темата
 
Китай, който също отказва да осъди руското нахлуване и осигурява определено ниво на дипломатическо прикритие за все по-изолираната Русия, също очаква посещение от Лавров.
 
Отношенията на Индия с Китай отдавна са хладни, но те рязко се влошиха, след като през 2020 г. 20 индийски и четирима китайски войници загинаха в престрелка на оспорваната от двете страни хималайска граница.
 
Въпреки това Ван Йи посети Индия миналата седмица - най-високопоставеното китайско длъжностно лице след сблъсъка, тъй като и двете страни се опитват да заздравят отношенията си.
 
Индийското външно министерство не даде повече подробности с кого ще се срещне Лавров по време на пътуването си, което съвпада с посещенията на британския външен министър Лиз Тръс и заместник-съветника по националната сигурност на САЩ Далип Сингх. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Зайцев

преди 2 години

Поздрав за него специално ,точка но червена между очите.

46

72949

преди 2 години

Единственото ясно е , че почват преговори раша-фащ и англетата в индия, за да намерят нячин за излизане от ситуацията в украйна.Всчко друго е прах в очите. Китайчето не може да се намеси, че с индия се карат от дълги годин.И колкото и да разправят, все още не са се заобичали. А й не може да каже че са в добри отношения във ФАЩ, затова там няма как да сътрудничи.

45

Анонимен

преди 2 години

Индия си слага въжето на врата. Да видим дали, ще и ритнат столчето. Не е въпроса само кой ти дава евтино оръжие, ами и кой може да работи икономически с теб. Тоя дето го чакат определено неможе .

fallback