fallback

Украйна трудно би преживяла отделянето на части от територията ѝ, смята бившият външен министър Ивайло Калфин. По думите му, във всяка ситуация може да се намери компромис, въпреки че конфликтът е стигнал много напред.

"Военните действия ще се прекратят при съгласие или когато едната от страните претърпи поражение. Втората опция става все по-актуална. Не виждам сигнали от Русия за прекратяване на военните действия. Това, което се договаряше за хуманитарни коридори, не се изпълняваше. Силно се съмнявам доколко искрено е желанието на Русия да стигне до съгласие на този етап", обясни Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Той призна, че е изненадан от поведението на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която според него започва да си изпуска нервите и не представя добре държавата си.

"С Русия имаме основания да имаме близки отношения, но агресията в Украйна няма как да бъде подкрепена от обществото. В България има много широка изненада от това, което се случва до границата ни и това не се вписва в представата, която много от нас имаха за Русия", подчерта Калфин.

Той коментира и въпросът за евентуалното изпращане на оръжия в Украйна от наша страна, като посочи, че не става въпрос за страх от Русия, но България не иска да бъде най-острата в този конфликт.

"Ракетите имат отбранителни функции в България. За да се съгласим да ги преместим, тези отбранителни функции трябва да бъдат поети от някой друг, а такава възможност няма. Няма как утре C-300 да бъдат натоварени на камиони за Украйна. Не може да става дума за преместване на средства от националната отбрана", категоричен бе Калфин.

Калфин е на мнение, че Русия губи стратегически - приятели и пазари, а НАТО се възражда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 2 години

Калъфин, ти си толкова политик, колкото аз съм космонавт.

79

Анонимен

преди 2 години

А, България губи всичко! Ще ядем на НАТО бомбите! Така ни се пада! И всичко заради една крива усмивка.

78

Анонимен

преди 2 години

Путин искаше нов Съветски съюз с пазарна икономика и западни стоки. Но получи Стар Съветски съюз без пазарна икономика и без западни стоки. Работа, работа, работа. Лагер, лагер, лагер. Фронт, фронт, фронт. Както би казал Вождът и учителят на малка част от българския народ - другарят Бойко Борисов.

fallback