Украйна трудно би преживяла отделянето на части от територията ѝ, смята бившият външен министър Ивайло Калфин. По думите му, във всяка ситуация може да се намери компромис, въпреки че конфликтът е стигнал много напред.

"Военните действия ще се прекратят при съгласие или когато едната от страните претърпи поражение. Втората опция става все по-актуална. Не виждам сигнали от Русия за прекратяване на военните действия. Това, което се договаряше за хуманитарни коридори, не се изпълняваше. Силно се съмнявам доколко искрено е желанието на Русия да стигне до съгласие на този етап", обясни Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Той призна, че е изненадан от поведението на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която според него започва да си изпуска нервите и не представя добре държавата си.

"С Русия имаме основания да имаме близки отношения, но агресията в Украйна няма как да бъде подкрепена от обществото. В България има много широка изненада от това, което се случва до границата ни и това не се вписва в представата, която много от нас имаха за Русия", подчерта Калфин.

Той коментира и въпросът за евентуалното изпращане на оръжия в Украйна от наша страна, като посочи, че не става въпрос за страх от Русия, но България не иска да бъде най-острата в този конфликт.

"Ракетите имат отбранителни функции в България. За да се съгласим да ги преместим, тези отбранителни функции трябва да бъдат поети от някой друг, а такава възможност няма. Няма как утре C-300 да бъдат натоварени на камиони за Украйна. Не може да става дума за преместване на средства от националната отбрана", категоричен бе Калфин.

Калфин е на мнение, че Русия губи стратегически - приятели и пазари, а НАТО се възражда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase