Снимка: БГНЕС

Звукът от изстрелващи се в далечината ракети нарушава тишината на иначе тихата сутрин в Киев.

"Това сме ние - атакуваме руски позиции близо до Хостомел", казва украински войник, докато изстрелите ехтят в синхронен ритъм.

В този конкретен случай ракетите, които украинските военни използват за насочване към нахлуващите войски на Москва, всъщност са руски.

"Снощи изпратихме на украинските въоръжени сили 24 ракети "Ураган", които бяха тук, за да прелитат над нашите градове", казва Юрий Голодов, заместник-командир на една от териториалните сили на Украйна и пенсиониран моряк от украинските военноморски сили. "Ние ги заловихме непокътнати, дадохме ги на въоръжените сили на Украйна през нощта и сега украинската армия стреля с тях."

Голодов играе ключова роля в преназначаването на военно оборудване, изоставено от руската армия, или заловено от нея.

Той ръководи екип, работещ във военна сметище на неразкрито място в Киев, ремонтирайки и пребоядисвайки руска военна техника за използване от украинските сили.

"Всичко, което отнемаме от руската армия, ние прехвърляме на въоръжените сили на Украйна", казва той пред CNN. Когато медията посещава сметището, украинските сили работят върху артилерийска помощна машина, използвана за засичане на цели.

Украинското знаме е изрисувано върху руските военни символи, а подразделението на Голодов премахва всяко  комуникационно оборудване, преди да изпрати техниката обратно на фронтовата линия.

"Ще го използваме за транспортиране на ранените", казва той, добавяйки, че ще има "важен" принос към военните усилия на Украйна. "Това е много подходящо превозно средство за преминаване през проблемна местност. Може да се справи с всяко блато или сняг."

Голяма част от оборудването, използвано от руските военни, е подобно или същото на това, използвано от украинските войници, така че те знаят как да оперират с тези машини.

"Те датират от Съветския съюз", казва Голодов. "Достатъчно надеждни са. Всичко е в работно състояние. Изглежда старо оръжие, но всъщност, ако го използваме правилно, ще ни служи дълго време", добавя той.

Голодов казва, че неговият батальон е отговорен и за залавянето на част от оборудването.

"Ние сме батальон на специалните сили за дълбоко разузнаване, който работи в тила на противника", обяснява той. "Нашата задача е да унищожим снабдяването на руската армия - боеприпаси, гориво, храна."

Зад ъгъла бивш камион с гориво на руската армия е готов за преместване, а под прикритието на камуфлажно одеяло заловен бронетранспортьор очаква следващата си задача.

Това е стара, ръждясала и тежка техника от съветската епоха, която разбива паважа, докато членовете на украинските сили за териториална отбрана я преместват, но войниците тук казват, че ще я използват добре.

По думите на Голодов, превозното средство е заловено от неговите хора, които атакували руска колона.

"Стреляхме по първото превозно средство и когато се взриви колоната спря", разказва той. "Руските войници избягаха и ние взехме военното им оборудване."

Според Голодов и хората му това е често срещано явление на бойното поле.

"Руските войници са уплашени, деморализирани. Страхуват се да се разделят един с друг, защото са обстрелвани от всеки храст", казва той и добавя, че някои изглеждат много млади и неопитни: "Повечето от тях не знаят или не разбират защо са тук."

Силите на териториалната отбрана на Украйна са също толкова зелени. Повечето не са имали никаква военна подготовка преди руската инвазия, но мъжете казват, че са готови за битка.

В друга част на съоръжението войници, въоръжени с АК-47, тренират за евентуална среща с руски войски. Те се движат на групи по организиран начин и изглеждат безразлични, когато командирът им стреля с патрони в тяхна посока.

Голодов гледа с гордост. Преди да се пенсионира от флота, той казва, че е прекарал време със северния флот на Съветския съюз в Северозападна Русия, и казва, че знае на какво са способни руските сили. Той ни казва, че не е изненадан от това колко добре се е справила Украйна в лицето на привидно непреодолими шансове.

"Силата на руската армия не е нищо повече от мит", казва той, уверен в украинската победа. — Как може някой да мисли другояче?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase