Снимка: БГНЕС

Страхът от разрастването на войната продължава да разделя обществото у нас. Според политически анализатори в такива моменти се трупат политически дивиденти от опасенията на хората. На този фон България и Унгария останаха единствените държави, част от НАТО, които отказаха да предоставят оръжие на Украйна.

Официалната позиция на българското правителство за това трябва ли страната ни да подпомогне Украйна с оръжие е ясна.

"Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин", заяви премиерът Кирил Петков.  

Обществото обаче остава поляризирано. Част от опасенията са, че ако реши да даде военна помощ на Киев,  България може да се превърне в мишена на руските ракети и че войната може да излезе извън сегашните си граници.

"Тази фалшива теза, която се насажда в нашето политическо пространство и се опитва да генерира страхове у нас – как 27 страни членки, които оказват помощ не са мишени на Русия. По принцип всички страни в НАТО са мишени, защото Русия е обявила в своите стратегически документи за противник", заяви първият български представител на НАТО ген. Съби Събев пред Bulgaria ON AIR.

"Русия изпитва трудности да постигне целите си в Украйна, а представете си, когато не е постигнала тези цели в Украйна, да разширява в други посоки или да провокира НАТО, това ще най-глупавото, най-нелепото решение", допълни ген. Съби Събев.

Засега България и  Унгария остават единствените държави част от НАТО, които отказват да изпратят оръжие в Украйна.

Страната ни обаче реши да приеме американска рота Страйкър като част от българската бойна група, причината:

"Българското правителство има ясна задача да усили нашите защити. Българското общество може да бъде спокойно именно защото ние сме съюзници и увеличаваме нашата защита заедно", посочи Кирил Петков.

"Един механизиран батальон от около 600 души, останалите до 800, евентуално 1000 човека да бъдат от съюзни държави, така както САЩ предоставиха", каза първият български представител в НАТО.

Последна дума по евентуалното решение България да изпрати военна помощ за Украйна има Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase