Снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски призова германския канцлер Олаф Шолц да "унищожи" стената, която разделя Европа, правейки паралели между Берлинската стена по време на Студената война и настоящата позиция на Украйна извън Европейския съюз и НАТО.

Обръщайки се към германските законодатели чрез видеовръзка, Зеленски каза: "Разделя ни стена. Това не е Берлинска стена, това е стена в средата на Европа между свободата и робството и тази стена става все по-голяма с всяка бомба, падаща върху Украйна, с всяко решение, което не е взето за мир. Защо се случва това?"

Зеленски сравни Берлинския въздушен транспорт по време на Студената война с настоящата ситуация в Украйна, като каза: "Въздушното пространство тогава беше безопасно, но сега не можем да изградим въздушен мост, защото руски бомби и ракети падат от небето."

По-рано в своето обръщение към германския Бундестаг в четвъртък украинският президент също изрично спомена мотото след Холокоста: „никога повече“.

"Всяка година политиците казват никога повече. Сега виждам, че тези думи са безполезни. В Европа един народ се унищожава", заяви Зеленски.

Призивът към германските законодатели е последното обръщение на Зеленски към западен парламент, след речи пред Конгреса на САЩ, Британската камара на общините и други. Във всяка реч той използва препратки към публиката си, като цитира Пърл Харбър и 11 септември пред американците и повтари думи на Уинстън Чърчил пред британците.

"Попитахме какво може да направи Украйна, за да се присъедини към НАТО, за да бъде гарантирана нейната сигурност и ни казаха, че решението все още не е на масата", каза Зеленски пред Бундестага, добавяйки, че отказът да позволи на Украйна да се присъедини към ЕС е като нови тухли, добавен към стената.

Зеленски също осъди германския бизнес за тесни връзки с Русия, като добави, че икономическите санкции са били приложени твърде късно.

Той призна, че Украйна обаче е благодарна на обикновените германци, които са подкрепили страната, включително "журналистите, които съобщават истината и показват злото, което Русия ни донесе".

"Благодарен съм на тези, които могат да гледат през стените", каза Зеленски, завършвайки обръщението си под бурни аплодисменти и призова Шолц да "разруши тази стена".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase