Снимка: архив, БГНЕС
fallback

„Когато се водят бойни действия, когато бушува кървава, разрушителна, опустошителна война, НАТО в тази ситуация трябва да вземе мерки, за да се защити. Защото никой не знае къде ще стигнат апетитите на руския президент. В момента той е в Украйна, може да продължи на запад“, каза пред БНР бившият служебен министър на отбраната и номиниран за посланик на страната ни в НАТО Георги Панайотов.  

„Не можем да стоим безучастно и да гледаме. Трябва да вземем мерки за нашата защита, така че в Кремъл да знаят, че сме готови, ако решат да продължат на запад, че ще се противопоставим“, заяви Панайотов.

Oще по темата
„Войски и въоръжения, противоракетни системи, противовъздушна отбрана, всичко. Да покажем, че сме готови“, допълни той относно заявеното подсилване на източния фланг на НАТО.

Много държави членки на НАТО, с малки изключения, предоставят на Украйна оръжие, уточни Панайотов. „Няма как да се затвори небето“, припомни той.

Бившият служебен министър на отбраната заяви, че трябва да се направи военно-политическа оценка на ситуацията в региона и на рисковете от войната в Украйна за нас. „И въз основа на тази оценка, която трябва да е много прецизна, трябва да се вземе решение какво да се прави,“ посочи Панайотов.

„В момента ремонт на МиГ-овете е немислим. Трябва може би да се помисли за политическо решение дали самолетите да бъдат предоставени на друга държава за поддръжка и ремонт“, отбеляза още Георги Панайотов.

Третият вариант според него е по най-бързия начин да се проведат преговори със съюзници, които да ни предоставят втора ръка F-16, които ние ускорено да усвоим чрез обучение на пилоти и изграждане на инфраструктура.

Според Панайотов е бил развенчан митът за непобедимата руска Червена армия.

„Президентът Путин няма печеливш ход. Русия изгуби тази война. Каквото и да се случи оттук нататък, тя ще бъде в по-слаби позиции, отколкото преди началото на войната. Тъй като те не знаят в момента какво да правят, ще правят това, което знаят. А те знаят да водят война. Да стрелят, да хвърлят ракети, да пращат войниците си като пушечно месо на фронта. Те ще продължат това да правят, докато не бъдат спрени и докато не се изтощят те самите“, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

130

ПУТИН нападна СССР

преди 2 години

Приемащи убити военни вкл Украински и Руски са НЕДОВОЛНИ> ТОВА НЕ СА ВОИНИЦИ подават от оня свят.. НЕ НИ ТРЯБВА НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ>> ОТ МАРС са включили древни военно терористични бази за следене на убииствата..УБитите са само СЪВЕТСКИ ВОЙНИ няма ДРУГИ.. АКтивирани са черно чумни разломи.. вкл на възраст около 13 303 години..

129

Анонимен

преди 2 години

Червената армия от 90-те г. я няма! А розовото прасе за Великден с ябълка в устатата о положение партер!

128

балък

преди 2 години

Пак го изтрихте! Браво!

fallback