Снимка: БГНЕС

Руските сили са били оборудвани с маски срещу химическа атака, което засилва подозренията, че Москва се кани да използва химическо оръжие, съобщава „Дейли Мейл“.

Украинските сили са иззели газови маски от руските войски след предупрежденията на Запада, че Владимир Путин може да използва химическо оръжие при нахлуването си. Министерството на отбраната сподели снимки на заловеното оборудване, което включва и каски от епохата на Втората световна война и шапка ушанка, показващи окаяното състояние на разнебитената армия на Путин.

Министерството заяви в Twitter: "Втората армия в света е мит“.

Западните и украинските лидери отправиха страховити предупреждения, че Путин се готви да използва химическо оръжие, а маските, раздадени на руските войски, подсказват, че атаката е вероятна.

Володимир Зеленски заяви вчера, че заплахата руските сили да използват химически оръжия е "много реална", докато инвазията навлиза в третата си седмица. В снощното си телевизионно обръщение към нацията президентът се обърна саркастично към руските войски и попита къде планират да разположат оръжията.

"Къде ще нанасяте удари с химически оръжия?", попита той. "В родилния дом в Мариупол? В църквата в Харков? В детската болница в Охмадит? Или в нашите лаборатории, които съществуват още от съветско време и работят с обикновени, а не с военни технологии?“

Борис Джонсън и бившият ръководител на руските операции на MI6 Кристофър Стийл повториха опасенията на Зеленски, че Русия скоро може да разположи химически оръжия на фона на бавния напредък на място. Министър-председателят заяви в предаването "Интервюта" на Бет Ръгби по Sky News: "Това, което чувате за химическите оръжия, е направо от техния наръчник. Те започват да твърдят, че има химически оръжия, които са били съхранявани от техните противници или от американците, когато самите те смятат да използват химически оръжия, както се опасявам, че може да се случи. Те имат готовност да използват нещо като маскировка. Видяхте го в Сирия. Видяхте го дори в Обединеното кралство“ (визирайки химическата атака срещу Сергей Скрипал).

Запитан дали очаква, че Русия ще използва химическо оръжие, премиерът отговори: "Просто отбелязвам, че те вече правят точно това - разпространяват фалшива история. Страхувам се, че това е едно цинично, варварско правителство“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase