Снимка: БГНЕС
fallback

Заместник-кметът на обсадения град Мариупол в Южна Украйна съобщи пред BBC, че трима души - включително едно дете - са били убити, след като руската армия бомбардира родилен дом в сряда.

Съобщава се, че най-малко седемнадесет други са били ранени, някои от които са били бременни жени.

Oще по темата

"Абсолютно съм сигурен, че знаят каква е тази сграда, а това е третата болница, която разрушават в този град", казва Сергей Орлов пред BBC.

По думите му болница с 300 легла, предназначена за лечение на пациенти с COVID, е била разрушена от артилерийски обстрел предния ден, заедно с център за събиране на кръв в Мариупол.

"Аз съм абсолютно сигурен, че това са техните мишени", добавя Орлов.

Световната здравна организация казва, че е потвърдила поне 18 различни атаки срещу здравни заведения в Украйна от началото на инвазията.

Русия настоява, че украинските бойци са извели персонала и пациентите от болницата и са разположили огневи позиции там.

Украинският президент Владимир Зеленски обвини Русия във военно престъпление.

Всичко това се случва на фона на новините, че жертвите в град Мариупол са толкова много, че се налага да бъдат погребвани в масови гробове.

Смущаващи снимки показват телата, спускани в масов гроб в обсадения град Мариупол, Южна Украйна в сряда.

Снимките от Асошиейтед прес показват мъже, някои облечени в гащеризони или сини защитни костюми, поставящи тела в окоп. На някои снимки труповете са в чували, но на други се вижда, че има и такива увити само в нещо, което изглежда като одеяла.

Градът е атакуван от дни, бомбардиран и изолиран от руските сили.

Най-малко 1300 цивилни са били убити в Мариупол от началото на руската инвазия, каза в сряда съветник на кмета на града.

Жителите на града останаха без вода и електричество и във вторник украинският външен министър обвини Русия, че е извършила военни престъпления, като е държала 300 000 цивилни "за заложници".

"Наистина, не можем да изчислим колко смъртни случаи имаме — имам предвид три до четири пъти повече. Ние дори не можем да изброим колко хора по улиците са убити от бомбардировки и артилерия", казва Сергей Орлов каза пред CNN. "Не знаем колко са, защото не можем да съберем всички тела и не можем да преброим."

За да се справят с огромния брой тела, градските работници изкопават дълбока траншея с дължина над 22 метра вътре в гробището и полагат телата на войници и цивилни, убити по време на многократни атаки от руските сили.

Евгений Малолетка, фоторепортер на АП, който заснема сцената, казва, че някои от телата са "донесени увити в килими или найлонови торбички". "Четиридесет дойдоха във вторник, други 30 до момента в сряда", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Наацист

преди 2 години

Когато нацистите дойдоха за грузинците,аз мълчах;не бях грузинец.Когато окупираха Молдова,аз мълчах;не бях молдованец.Когато дойдоха за Източна Украйна ,аз мълчах;не бях украинец.Когато дойдоха за цяла Украйна,аз мълчах;не бях украинец.Когато дойдоха за мен- вече не бяха останали хора,които да ме защитят.

47

3M

преди 2 години

"миритворецът" от кремъл да бъде проклет! Отдавна трябваше светът да се е отървал от него!

46

В

преди 2 години

След като са "били евакуирани " пациентите, защо има загинали(при това и дете) и ранени жени?Ако ги питаш руснаците, сигурно и те са азовци, общо взето май всички там са такива , щом ги убиват без да подбират.Утре и тук ще кажат, че има избягали азовци....

fallback