Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Никоя страна не може сама да прецени всички рискове, трудно е да се погледне в цялата картина, ако няма постоянни консултации между съюзниците в НАТО. Така бившият външен министър Надежда Нейнски коментира пред БНТ желанието на Полша да предостави изтребители МиГ-29 на САЩ за Украйна.

Нейнски попита реторично какво очаква Русия, дори да превземе цяла Украйна. Не мога да си представя как изглежда победата за Русия, каза тя. По думите ѝ пътят за решаване на конфликта е дипломацията.

Oще по темата
Според нея Европа е много зависима от руския газ, но не е невъзможно да бъдат потърсени алтернативни източници.

До края на тази година трябва драстично да бъде намалена зависимостта в ЕС от доставките на руски природен газ, а до 2030 г. тя да бъде напълно преодоляна, коментира Нейнски.

"Не е толкова просто, защото се изисква и промяна в инфраструктурата, Европа и САЩ и техните съюзници по света са твърдо решени да не допускат повече Русия да използва енергийните си ресурси като политическо оръжие, а вече и като военно", заяви Нейнски.

Тя допълни, че от практична гледна точка позицията на България по темата е оправдана, но не и от морална. България може да се включи в поетапното ограничаване на доставките от Русия, освен това правителството търси доставки от Азербейджан, За съжаление, реверсивната връзка с Гърция се забави изключително много, допълни бившият външен министър.

Като бивш посланик в Турция Нейнски коментира и турската позиция за конфликта Русия-Украйна. Отчете, че страната не се е включила в икономическите санкции и не е затворила въздушното си пространство за руски самолети.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

163

Анонимен

преди 2 години

Само не ми стана ясно защо тази госпожа я дават по новините всеки ден, тя ли е най-големия дипломат на републиката? Знаем как се отнесе с българските медици в Либия ... не съм сигурен че е водена от българския интерес в изказванията си?

162

Анонимен

преди 2 години

До Крум: E, как да си представи - то за това се иска вобржаение, мисъл, знания. А ние всички знаем нейнските докъде стигат /./ Байгън от стари шафра..и. Не плашете децата с нея, бе хора.

161

Читател

преди 2 години

Изфирясала фуста,която те знае какво ломоти.СДС.*** съюз,който стана ясла за много некадърници.Разрухата на държавата ни, започна точно от тези хиени,които вече не си знаят парите.

fallback