Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отправи апел към британските депутати да направят повече, за да помогнат на страната му да се бори срещу Русия и да накажат, по думите му тази "терористична страна", предаде Ройтерс. Той заяви, че Украйна ще продължи да се бори, независимо от цената.

В своето обръщение към британския парламент той беше посрещнат с овации и ставане на крака от претъпканата зала. Зеленски описа руската инвазия ден по ден, изброи използваните оръжия и убитите цивилни и описа липсата на храна и вода, от която страдат много хора.

Още по темата
Облечен в маслиненозелена тениска, той благодари на премиера Борис Джонсън, който се опитва да поеме лидерска роля в подкрепата за Украйна срещу Русия, за помощта, която вече е предоставил, но заяви, че Великобритания и другите западни страни трябва да направят повече.

Той призова за още международни санкции срещу Москва, зона, забранена за полети над Украйна и Западът да обяви Русия за "терористична държава".

"Въпросът за нас сега е да бъдеш или да не бъдеш. . . Мога да ви дам категоричен отговор: определено да бъдеш", каза Зеленски пред депутатите по видеовръзка чрез преводач, цитирайки пиесата "Хамлет" на Уилям Шекспир.

"Няма да се предадем и няма да загубим. Ще се борим до края по море и въздух, ще продължим да се борим за земята си, независимо от цената. Ще се бием в горите, в полята, по бреговете, на улиците", каза той, припомняйки реч на британския премиер по време на Втората световна война Уинстън Чърчил.

Джонсън, който се опитва да поеме централна роля в международния отговор на руската инвазия, каза, че Великобритания ще продължи да снабдява Украйна с оръжия и да "затяга икономическото менгеме" около руския президент Владимир Путин. Той заяви, че Великобритания ще спре вноса на руски петрол - ход, който според негов икономически министър ще бъде постепенно въведен до края на годината, за да бъдат сведени до минимум на прекъсванията на доставките.

"Ще използваме всички възможни методи: дипломатически, хуманитарни и икономически. . . докато Владимир Путин не се провали в това катастрофално начинание и Украйна отново стане свободна", каза Джонсън, след което беше бурно аплодиран от депутатите.

Зеленски описа войната пред британските законодатели като нещо, което Украйна не е започнала или поискала, но което страната му трябва да доведе до край. "Не искаме да изгубим това, което е наше, нашата страна Украйна", каза той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase