Президентът на Украйна Зеленски каза, че руската атака срещу Запорожската атомна електроцентрала е могла да причини разрушения, равняващи се на "шест Чернобила".

Още по темата

Той започна телевизионно обръщение с: "Народе на Украйна! Преживяхме нощта, която можеше да спре хода на историята - историята на Украйна, историята на Европа."

Той каза, че Русия е знаела какво прави, когато е насочила снаряди директно към станцията и нарече действията на войските й "терор на нечувано ниво".

Обръщайки се към руснаците на руски език, той заяви: "Как е възможно това да се случи? През 86 г. ние заедно се борихме с последиците от катастрофата в Чернобил. Сигурно си спомняте горящия графит, разнасян от вятъра. Смъртните случаи. Сигурно помните евакуацията от Припят и от 30-километровата зона. Как бихте могли да забравите?"

Той призовава руснаците да "излязат на улицата и да кажат на правителството си, че искат да живеят".

"И ако не сте забравили, не можете да мълчите. Трябва да кажете на вашето ръководство. Трябва да излезете на улицата и да им кажете, че искате да живеете. Искате да живеете на Земя, която не е радиоактивна. "Радиацията не знае къде е Русия. Радиацията не знае за границите на вашата страна."

Зеленски казва, че поддържа връзка със световните лидери, които според него са "шокирани" от събитията около централата.

Той също така призовава за забранена за полети зона над Украйна и санкции срещу "ядрена терористична държава".

Преминавайки отново на украински език, Зеленски заяви, че при бомбардировките в Чернигов са загинали "47 цивилни само вчера. Мирни хора". Но Зеленски зададе предизвикателен тон към края на обръщението си. "Те няма да ни сломят", обеща украинският президент. "Ние сме у дома. Ние сме на наша земя."

Той призна, че Украйна "се бори с мощен враг, който ни превъзхожда по численост. Който доминира над нас с количеството технологии, с които разполага". Но той каза на жителите на Херсон, пристанищния град, който руските сили превзеха по-рано тази седмица, да "прогонят всяко отчаяние".

"Не забравяйте да съобщите на нашествениците, че те могат да останат в Херсон само временно", каза Зеленски. "Покажете го. Националното ни знаме. Нашият национален химн. Нашият национален дух ... те никога няма да могат да притежават Херсон. Както и който и да било град в Украйна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase