Снимка: Getty

Руските войски са превзели Запорожската атомна електроцентрала, съобщиха украинските власти, цитирани от BBC.

"Оперативният персонал продължава да работи и да следи състоянието на енергоблоковете", съобщи местната власт в социалните мрежи.

Въпреки факта, че площадката на АЕЦ е завзета от руските военни, оперативният персонал следи състоянието на енергоблоковете и осигурява тяхната работа в съответствие с изискванията на технологичните разпоредби за безопасна експлоатация, съобщава hromadske.ua.

Към 7:00 часа радиационният фон в Запорожка област остава непроменен и не застрашава живота на хората, твърдят украинските медии.

През нощта боеве избухнаха край атомната електроцентрала, което доведе до пожар в една от сградите й.

Учител по танци, който живее в Запорожие, разказва пред BBC, че видял как руските военни стрелят и хвърлят бомби по централата цяла нощ.

"Знам, че една от сградите беше запалена, но за щастие това не беше действителната ядрена станция, а сграда за хората, които работят там. Разбира се, това все още е лоша новина, но поне не е истинският реактор", казва той. "Това буди притеснение не само за нашия регион, но и за цяла Украйна, както и за целия свят, тъй като това е една от най-големите атомни електроцентрали в Европа, доколкото знам."

"Това е лудост, това е просто тероризъм, няма думи, светът трябва да направи нещо по въпроса", добавя мъжът.

Той казва, че има семейство и приятели в Русия и хората там са разделени на две групи - тези с промити мозъци, които вярват, че Путин сключва мир в Украйна, и другата половина, които са "много уплашени и се срамуват".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase