Кадър: БНТ

Украинският град Бердянск вече е обсаден от руските войски, общината е изцяло под техен контрол. Учителката от града Лариса Савченко разказа пред БНТ за ситуацията в града

"Засега сме добре, спахме вкъщи. Вече свикваме. Винаги нещо стреля, но няма основание за тревога. Градът живее с руските войници. Държат под обсада общината, но ѝ позволиха да работи", каза тя.

Още по темата
В града има вода, но лекарствата са свършили.

"Пазарът вчера беше отворен до обяд, вярвам, че има малко стока там. Аптеките също работиха до обед. Вече няма за какво да стоят хората, няма вече лекарства, няма вече и хранителни стоки в магазините. Пекарната обаче работи, има хляб", разказва Лариса.

В сравнение с другите градове в Бердянск все още се опитват да поддържат по-нормален начин на живот.

"Това напрежение, че ще се срещнеш с войници, които вчера са обстреляли две граждански коли, даже не знам има ли жертви. Казват, че са обстреляни, тук-там се чува нещо, но не знам. Ходя на работа, за да прегледам училището и се връщам с кола", сподели тя.

В момента гражданите на Бердянск са разтревожени заради пожара в района на атомната централа „Запорожие“.

"Знаем, че е изгорял учебен център на територията на станцията. Те (руските войници, бел. ред.) влязоха вчера около 11 или 12 часа, жителите не можаха да издържат на натиска на техниката на войниците. Държаха ги три дни, излизаха по 2000 души и спираха техниката. Вчера започнаха да стрелят край хората и започнаха да предупреждават и да настъпват", обясни жителката на Бердянск.

Според Лариса въпреки преговорите войната ще завърши само с победа на една от двете държави - Русия или Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase