Снимка: БГНЕС

Президентът Зеленски е оцелял след най-малко три опита за убийство през последната седмица, съобщава The Times.

Още по темата

Два различни екипа са изпратени да убият украинския президент - наемници от подкрепяната от Кремъл групировка Вагнер и чеченски специални части. И двата опита са осуетени от антивоенни елементи в рамките на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

Наемниците на Вагнер в Киев са претърпели загуби по време на опитите си и се казва, че са били разтревожени от това колко точно украинците са предвидили ходовете им. Източник, близък до групата, казва, че е "зловещо" колко добре е бил информиран екипът за сигурност на Зеленски.

В събота покушението срещу Зеленски е осуетено в покрайнините на Киев. Украинските служители по сигурността заявиха, че един от чеченските убийци е бил "елиминиран", преди да успее да стигне до президента.

Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, каза пред украински телевизионни канали, че руски шпиони са ги предупредили за планираното убийство. Украинските власти твърдят, че информацията, довела до смъртта на чеченците, идва от недоволни агенти на ФСБ, които се противопоставят на инвазията.

"Мога да кажа, че получихме информация от агенти на ФСБ, които не искат да участват в тази кървава война", казва Данилов. "И благодарение на това беше унищожена елитната група на Кадиров, която дойде тук, за да елиминира нашия президент."

Отрядът служи под ръководството на Рамзан Кадиров, чеченския президент.

Наемниците на Вагнер не са знаели за чеченските убийци, но са направили свои собствени опити да обезглавят правителството, след като са били внедрени в Киев за повече от шест седмици, проследявайки дейността на 24 високопоставени украински мишени.

На групата е казано да изчака пристигането на Спецназ, руските специални части, за да им осигури сигурен коридор от Киев, след като убийствата приключат. Те вярвали, че щурмът на Киев ще осигури разсейване и възможност да завършат мисията си.

Въпреки това, с конвой от танкове, заседнал извън града, темпът на атаката е по-бавен от очакваното.

Наемниците са били подложени на яростен натиск от Москва да приложат операциите си, за да осигурят видима победа и се казва, че възнамеряват да извършат 24-те убийства от техния "списък за убийства" за броени дни.

Източник, близък до наемниците в Киев, настоява, че въпреки загубата на част от групата при неуспешни операции тази седмица, цифрите все още са на тяхна страна - с почти 400 агенти само в столицата.

"Необходим е само един от тях, който да има късмет и всеки се прибира вкъщи с бонус", казва източникът пред The Times. Смята се, че наемниците са изготвили планове за нов опит преди уикенда.

Групата Вагнер за първи път изпробва храбростта си в Украйна през 2014 г., когато руски бойци в цивилно облекло бяха изпратени в Донбас, за да подклаждат конфликт. За разлика от обикновените руски войници, действията на наемниците могат да бъдат правдоподобно отречени от Кремъл. Оттогава групата е разположена в Африка в съответствие с целите на президента Путин. Групата Вагнер се управлява от Евгений Пригожин, който също управлява фабрики за ботове и онлайн армия и е известен като "готвачът на Путин".

Контингентът на Вагнер в Киев напусна операции в редица африкански страни в края на декември. Те се прегрупираха в база на около 60 мили от Москва, преди да бъдат изпратени на траншове в региона на Донбас и Южна Украйна.

Последна група от 400 наемници прекосиха границата от Беларус и проникнаха в столицата Киев преди края на януари.

Дипломатически източник и специалист по Вагнер казва, че Спецназът е по-добре оборудван от групата на Вагнер, но едно убийство, извършено от наемници, би било по-трудно да се проследи до Кремъл.

"Те влизат в Украйна с мисия с много висок профил, нещо, което руснаците биха искали да не бъде свързано с тях - обезглавяването на държавен глава е огромна мисия. По отношение на въздействието върху руската суверенна политика, това би било може би най-голямата им мисия досега. Това би имало голямо влияние върху войната", обяснява източникът. "Няма да е неразумно, че Вагнер е бил използван в някаква форма на операция, за да се опита да извади президента и да извърши обезглавяване на украинското правителство, тъй като техните действия могат да бъдат отречени от правителството. Те имат много повече боен опит от обикновения руски спецназ и са достатъчно луди, за да го направят."

"Рискът от опит да се доближиш до президента ще бъде много голям, така че те биха понесли значителни жертви, дори и да успеят да го достигнат", допълва още източникът. "Една мисия, която биха могли да извършат, е, ако успеят да проникнат и да вземат лазерна система за насочване, да намерят президента и да му поставят лазерен маркер, тогава руските военновъздушни сили биха могли да бомбардират много бързо."

Представител на европейското разузнаване казва пред Bloomberg, че видни украински бунтовници са изправени пред публични екзекуции. Източникът, който твърди, че е виждал документи от ФСБ, казва, че Кремъл планира да контролира превзетите градове с драконовски ограничения на гражданските свободи, "насилствен контрол на тълпата и репресивно задържане на организатори на протести, за да наруши морала".

От началото на инвазията на Русия в Украйна президентът Зеленски заяви, че е "мишена номер едно" за вражеските сили.

Украинският лидер предупреди, че руски "диверсионни групи" влизат в столицата Киев, преследвайки него и семейството му. След като беше попитан дали иска помощ да напусне града по нареждане на правителството на САЩ, Зеленски отхвърли предложението, казвайки на света: "Имам нужда от боеприпаси, а не от превоз".

Тъй като заплахата се е увеличила през последната седмица с руските сили, които се приближават до столицата, Зеленски вече не се снима как се разхожда по улицата или до видни забележителности. Вместо това той използвал неутрални фонове, където местоположението не може да бъде идентифицирано. Съобщава се, че американците са му изпратили защитен сателитен телефон преди инвазията, за да може да комуникира с американски служители, без да бъде подслушван, докато е в движение.

За да избегне тежка съдба, 44-годишният Зеленски има изключително доверен екип около себе си и трябва да продължи да се движи и да променя методите си за комуникация.

Коментари Напиши коментар

239

Анонимен

преди 3 месеца

Иска да каже че някой му е пробутал кофти дрога, а не както обикновено.

238

Сашо

преди 3 месеца

Щом видях че информацията идва от британци спрях да чета веднага.

237

absurd

преди 3 месеца

Рано или късно ще го приключат и всичко ще си дойде на мястото