Снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски, комик, който нямаше опит в политиката, когато беше избран преди по-малко от три години, изведнъж се очерта като убедителен военен лидер.

Той обедини нацията със своите обръщения и видео селфита в социалните мрежи и даде глас на украинския гняв пред предизвикателството на руската агресия.

Докато руският президент Владимир Путин изглежда все по-непостоянен - обвинявайки Украйна в "геноцид" в отцепилите се републики Донецк и Луганск и говори за необходимостта от "денацификация" на страната - президентът Зеленски, от рускоезично еврейско семейство, остана достоен, решителен и артикулиран.

В тежката ситуация реакцията на Зеленски разкри страна, която много критици, включително голяма част от интелигенцията, не вярваха, че съществува.

Ключов момент в трансформацията от комик, който понякога се бъркаше в изявленията си, в истински лидер настъпи в ранните часове на четвъртък, няколко часа преди нахлуването на Русия. В трезво обръщение, публикувано в социалните медии, говорейки отчасти на руски, той Зеленски заяви, че се е опитал да се обади на Владимир Путин, за да предотврати война, но е бил посрещнат с мълчание.

Двете страни не се нуждаят от война, "не от студена война, не от гореща война, не от хибридна война", каза той, облечен в тъмен костюм, докато стоеше пред картата на Украйна. Но добави, че ако украинците бъдат атакувани, те ще се защитят. "Когато ни нападнете, ще видите лицата ни - не гърбовете ни, а лицата ни."

Скоро след това инвазията започна и за следващото си обръщение в средата на деня Зеленски вече носеше военно облекло, отразяващи борбата в страната - Давид срещу Голиат. Същата вечер той направи още едно обръщение, предупреждавайки западните лидери, че ако не окажат помощ, утре "войната ще почука на вратите ви".

"Това е звукът на нова желязна завеса, която се спусна и отрязва Русия от цивилизования свят."

Зеленски като главнокомандващ изглежда нанесе всички правилни бележки в украинския Twitter.

Юлия Макгъфи, главен редактор на новинарския сайт "Новое время", казва, че е била разстроена, когато Зеленски е бил избран за президент през април 2019 г., тъй като не вярвала в способността му да ръководи правителство.

"Но украинците бързо се свързаха с президента си през последната седмица", казва тя.

"Пълната подкрепа и уважение дойде след като Русия започна войната си – всички украинци се обединиха около Зеленски. Той играе обединяваща и бих казала вдъхновяваща роля, отчасти със собствения си пример. Той ръководи правителство, което отблъсква Путин, както и армията и заради това мнозина искрено му се възхищават и уважават."

Появата на Зеленски на политическата сцена беше случай на живот, имитиращ изкуство. Най-известната му роля на комичен актьор беше в телевизионния сериал "Слуга на народа", в който той играе учител, изпратен в президентството, след като ученик публикува видео, в което той разказва за корупция в политиката.

Кандидатурата му на президентските избори през 2019 г. първоначално беше възприета от някои като шега - политическата му партия се нарича партия "Слуга на народа". Но той спечели със 73% от гласовете, обещавайки да се бори с корупцията и да донесе мир в източната част на страната.

Украинският президент има значителни правомощия, но изпълнението на тези обещания винаги  е  било трудно, отбелязва консултантът по комуникации Ярина Ключковска. И за някой, който започва президентството си с толкова висок рейтинг на одобрение, единственият път е надолу.

"Едно е да се дават толкова широкообхватни обещания и друго е да се изпълняват тези политики", казва тя.

Зеленски се радваше на подкрепата на олигарха Игор Коломойски по време на президентската си кампания, което караше мнозина да се страхуват, че той ще се окаже марионетен лидер, контролиран от човек, който е разследван в САЩ за възможна измама и пране на пари.

Но той всъщност се оказа по-независим, отколкото си мислеха скептиците, отказвайки например да разреши повторната приватизация на PrivatBank, която беше собственост на Коломойски, преди да бъде национализирана.

От друга страна, корупцията остава дълбоко вкоренена в Украйна и има опасения, че нов антиолигархически закон може да бъде използван за ограничаване на дейността на някои олигарси, но не и на други. Обвиненията в корупция, насочени срещу главния съперник на Зеленски, Петро Порошенко, неговият предшественик като президент, се считат от някои западни служители за политически мотивирани.

Опитите на Зеленски да преговаря с Русия, за да намери решение на конфликта на изток, който доведе до смъртта на повече от 14 000 души, също имаха ограничен успех. Имаше размяна на затворници и стъпки към прилагане на части от мирния процес, известен като Минските споразумения, но не и пробив. През 2020 г. неговият рейтинг на одобрение постоянно пада.

Впоследствие Зеленски даде по-настоятелен тон в настояването си за членство в Европейския съюз и военния алианс на НАТО - ход, който трябваше да разгневи руския президент.

Но Ярина Ключковска казва, че реториката на Зеленски за конфликта на изток и отношенията с Русия е продължила да бъде твърде плаха за много украинци до последните дни.

Докато барабанът на войната ставаше все по-силен, той обяви Ден на мира и продължи да подчертава надеждите си за дипломатическо решение, дори докато Украйна съобщаваше за бързо увеличаване на нарушенията на примирието по линията на фронта.

"Той избягваше темата за война, всичко военно. Това беше тема извън зоната му на комфорт и той не искаше да отиде там в публичната си реторика", казва Ключковска.

Той също така оспори ежедневните предупреждения от страна на САЩ и други западни правителства за предстояща руска атака, заявявайки, че комуникационната стратегия на САЩ е "много скъпа за Украйна".

Голямата промяна на подхода дойде с речта му на конференцията по сигурността в Мюнхен в събота, 19 февруари, казва Ключковска, превръщайки и нея от скептик в фен. Той започна с описание на посещение в детска градина в източната част на страната, която дни преди това беше ударена от ракета.

"Когато на училищна площадка се появи кратер от бомба, децата имат въпрос: "Забравил ли е светът грешките на 20-ти век?", каза той.

"Безразличието те прави съучастник", добави той пред гостите от дипломатическия и отбранителен елит на Запада. Той им напомни за отхвърлянето на Владимир Путин на воден от САЩ световен ред на същата конференция точно 15 години по-рано, както и за твърдението му за възраждането на Русия. "Как реагира светът? С успокоение."

Ключковска казва, че никой украински лидер не е говорил толкова рязко със Запада.

"За мен моментът на гордост със Зеленски дойде по време на брилянтната му реч на конференцията по сигурността в Мюнхен", казва Юлия Макгъфи. "Тогава много от политическите опоненти на Зеленски в Украйна решиха, че сега не е времето за караници и конфликти."

Западното разузнаване твърди, че името на Зеленски е първото в списъка на хората, които руските сили целят да убият. Той казва, че семейството му е второ в списъка, но той и те остават в Украйна.

Присъствието му се потвърждава от видеоселфитата, които е заснел пред президентската администрация и много отличителната Къща на химерите срещу нея, украсена с изображения на екзотични животни и сцени на лов.

В отговор на едно от тях британският писател Бен Джуда написа в Twitter: "Ако бяхте казал на много от нашите прабаби и дядовци в Палето (областта на Руската империя, в която евреите бяха предимно арестувани), че евреин би бил украински военен лидер срещу руска инвазия, те биха мигнали недоверчиво."

"Разбира се, че е актьор. Не знам дали е истинската му персона или не. Но каквото и да прави, работи", казва Ярина Ключковска. "Неговите автори на речи са постигнали напредък. Те идват от развлекателния бизнес, но дори писането на шоу в Netflix е различно от писането на президентски речи."

Украйна все още е изправена пред огромни шансове. Силите за нахлуване на Русия са огромни и добре въоръжени. Но 44-годишният завършил право, новак в политиката, намери глас, който помогна за укрепване на украинския морал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase