Снимка: БГНЕС

Градовете Харков и Житомир са били основните цели на руските бомбардировки през изминалата нощ, съобщават украински медии.

В Житомир, на около 140 километра западно от Киев, при въздушни удари са загинали 4 души, има разрушени жилищни сгради.

Във втория по големина украински град Харков, на източната граница, е бил разрушен военномедицински център.

Още по темата
Продължават сраженията в Херсон, където през нощта отново е имало бомбардировки,  и Мариупол. Кметът на морския град Вадим Бойченко съобщи за над 100 ранени цивилни граждани, предаде БНР.

Следващата седмица започват изслушванията в разследването на руската инвазия в Украйна, съобщи Главният прокурор към Международния наказателен съд в Хага Карим Хан. Разследването е за престъпления срещу човечеството.

„Трябва да спрем агресора Русия възможно най-скоро“, е призовал украинският президент Володимир Зеленски в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън. Двамата са обсъдили водещата роля на Вашингтон относно санкциите срещу Русия и отбранителната помощ за Украйна, написа Зеленски в Туитър.

Президентът Байдън е подчертал помощта на Съединените щати за Украйна, включително текущите доставки в подкрепа на сигурността, икономическата подкрепа и хуманитарна помощ.

Три милиарда долара финансова помощ за Украйна подготвя Световната банка. 350 милиона долара ще бъдат предоставени вероятно още този седмица, за стабилизирането на държавния бюджет, обяви шефът на Световната банка Дейвид Малпас.

И Международният валутен фонд (МВФ) обмисля предоставянето на кредитна линия в размер на 2,2 милиарда долара за Киев, става ясно от съобщение на управляващия директор Кристалина Георгиева.

Ръководителите на Световната банка и Международния валутен фонд предупредиха в съвместно изявление, че руската инвазия в Украйна ще има последици за възстановяването на световната икономика.

Заради ескалацията на напрежението в Украйна цените на петрола и газа на световните пазари регистрираха ръст, а страните-членки на Международна агенция по енергетика се договориха за отблокиране на 60 млн. барела петрол от спешните си резерви.

Големи петролни компании като ExxonMobil и OMV обявиха, че изтеглят бизнеса си от Русия.

Европейският съюз ще изключи 7 руски банки от международната комуникационна система SWIFT, сред тях и ВТБ. 27-те дадоха съгласието си за спирането на излъчването на руските пропагандни медии Russia today и Спутник в ЕС.

В резултат на западните санкции на европейската дъщерна компания на най-голямата руска банка „Сбербанк“ е забранено да извършва всякаква дейност. Sberbank Europe със седалище във Виена е изправена пред фалит, коментират финансови експерти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase