Снимка: БГНЕС
fallback

Олена Зеленска започва кариерата си като сценарист, а сега тя е първата дама на воюваща държава.

44-годишната госпожа Зеленска пишеше за комедийната трупа, която катапултира съпруга й към славата и в крайна сметка - до държавния пост. Сега Владимир Зеленски е президент на Украйна, докато Русия се опитва да поеме контрола в инвазия, която коства стотици животи и остави милиони хора без дом.

Моминското име на първата дама е Олена Кияшко. Тя е родена на 5 февруари 1978 г. в Кривой Рог, град в централна Украйна. Зеленски е роден в същата година и в същия град, но двамата не се срещат, докато не стават студенти в Националния университет Кривой Рог.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

По това време Зеленска учи архитектура, но по-късно насочва вниманието си към писането и сега работи като сценарист в украинската продуцентска компания Studio Quarter 95. Тя пише за комедийната група, която за първи път хвърли съпруга й в светлината на прожекторите преди той да получи най-известната си роля - на фалшив политик в хитовия украински сериал "Слуга на народа".

Двойката се жени през 2003 година, след осемгодишно познанство. Те имат две деца - дъщеря на име Александра, родена през юли 2004 г. и син на име Кирило, роден през януари 2013 г.

След инвазията в Украйна на 24 февруари Зеленски каза, че е мишена "номер едно" на Русия, а съпругата му и двете им деца са на второ място.

Зеленска стана първа дама на Украйна на 20 май 2019 г., когато съпругът й встъпи в длъжност, а на 18 ноември същата година тя се появи на корицата на украинското издание на Vogue.

Веднъж тя заяви пред местна телевизия, че "агресивно се е противопоставяла" на плановете на съпруга си да стане президент в началото, "защото това е много труден ход - дори не е проект, а друга посока в живота."

Първата дама също сподели пред украинския Vogue, че предпочита да остане "зад кулисите" и е "по-удобно да е в сянка", а не "винаги на преден план" като съпруга си.

"Аз не съм душата на купона, не обичам да разказвам вицове. Това не е в моя характер", казва тя. "Но намерих причини за себе си в полза на публичността. Една от тях е възможността да се привлече вниманието към хората и към важни социални въпроси."

През последните три години тя използва позицията си, за да отстоява социални и хуманитарни каузи, включително равенство между половете и детско хранене.

През декември 2019 г., по време на реч на третия украински женски конгрес, Зеленска инициира присъединяването на Украйна към международната инициатива на Г-7 за равенство между половете, Партньорството в Биариц. Тя също така успя да въведе законодателство за подобряване на хранителното качество и разнообразието на храната в училищата в Украйна, а също така започна инициатива през юни 2020 г. за популяризиране на украинския език.

Зеленска често е била аплодирана за гардероба си, който представя главно украински дизайнери.

А тъй като бомбите започнаха да падат,  Зеленска пое важна роля в социалните медии, за да събира подкрепа.

44-годишната жена публикува снимка на бебе, повито в одеяла в Instagram, като написа: "Това дете е родено в бомбоубежището в Киев. Това трябваше да се случи при напълно различни условия, под мирно небе. Но основното е, че въпреки войната по нашите улици до нея имаше лекари и грижовни хора. Тя ще бъде защитена. Защото сте невероятни, скъпи сънародници. Ние сме армията, армията сме ние. И децата, родени в бомбоубежища, ще живеят в мирна страна, която се е защитила."

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

В друга публикация тя споделя снимка на украинското знаме, добавяйки съобщение: "Скъпи мои хора, украинци! Гледам ви всички днес: всички, които виждам по телевизията, по улиците, в интернет. Виждам вашите публикации и видеоклипове. И знаете ли какво? Вие сте невероятени. Горда съм, че живея с вас в една и съща страна... Днес няма да имам паника и сълзи. Ще бъда спокойна и уверена. Децата ми ме гледат, аз ще бъда до тях и до съпруга си. Обичам те! Обичам Украйна!” 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

А бе хора мислете...

преди 2 години

Тази г-жа пропуска дребноя факт за огромната разлика от сценарий и реалност. Тъжно е експлоатацията на човешките трагедии за жалък пиар. Господ връща подобаващо на гнусните продажници на род и родина!

73

Анонимен

преди 2 години

ДО Пенсионер ветеран 67 Парите обичат тишина, спокойствие и топло слънце а не бомби!!!!!

72

БРАВО

преди 2 години

Има Жена , браво показаха я . Аз си мислех че е открит ГЕЙ .Какво ли не прави Войната - връща те в реалния свят .

fallback