Снимка: БГНЕС

Китайски дипломати публикуваха списък с военни действия на САЩ през последните десетилетия, като твърдят, че Вашингтон е „реалната заплаха“ за света. Това се случва, след като ЕС, САЩ, Обединеното кралство, НАТО и шефът на ООН обвиняват Москва в "непредизвикана" атака срещу Украйна.

Китайското посолство в Русия повтори информацията, първоначално споделена от говорителя на китайското външно министерство Лиджиан Жао по-рано тази седмица, показващо „Демократичния световен тур" на САЩ. Изброявайки много от инцидентите, при които САЩ са бомбардирали или нахлуват в други страни след края на Втората световна война, картинката показва, че тези нации представляват „приблизително една трета от хората на земята“.

„Никога не забравяйте кой е истинската заплаха за света“, написа под снимката Жао.

Посолството посочи, че 81% от войните между 1945 и 2001 г. са започнати от САЩ, обвинявайки Вашингтон, че „налива бензин“ върху конфликта в Украйна.


Ключов въпрос тук е каква роля изиграха САЩ, виновникът за сегашното напрежение около Украйна. Ако някой продължава да налива масло в огъня, докато обвинява другите, че не са направили всичко по силите си, за да загасят този огън, такова поведение е очевидно безотговорно.

В събота Джао показа изображение, изброяващо „бомбени атаки, саботаж, опит за смяна на режими“ от Вашингтон. Дипломатът придружи публикацията с хаштаг #NeverForget.

 


Китай беше една от трите нации, които се въздържаха от гласуването на резолюция на ООН, осъждаща „агресията“ на Русия срещу Украйна, след като тя беше наложена с вето от Русия. Резолюцията изисква незабавно изтегляне на войските, участващи в „специалната военна операция“ на Кремъл в Украйна.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase