Протест във Франкфурт на Майн в защита на Украйна. Снимка: БГНЕС

Германия подкрепя налагането на насочени и функционални ограничения на Русия при използване на международната система за разплащания Суифт, заявиха германските министри на външните работи и икономиката Аналена Бербок и Роберт Хабек, цитирани от Ройтерс.

Още по темата
"Работим възможно най-бързо по ограничаването на съпътстващите щети от отделянето от Суифт по такъв начин, че те да засегнат правилните хора. Това, от което се нуждаем, е насочено и функционално ограничаване на Суифт", се казва в съвместното изявление на двамата министри.

Премиерката на Литва Ингрида Шимоните заяви от своя страна, че изглежда се оформя споразумение за налагане по-тежки санкции срещу Русия заради нашествието в Украйна, съобщи ДПА.

"Изглежда, не са останали силни възражения", заяви тя във Вилнюс в отговор на въпрос за изключването на Русия от международната система за разплащания Суифт. Мярката се обсъжда в ЕС в рамките на санкциите за руското нашествието в Украйна.

"Искаме решението да бъде взето възможно най-скоро, но не мога да посоча конкретна дата", добави тя.

Литва вече призова за незабавно изключване на Русия от Суифт, припомня ДПА. Това на практика би отрязало руските банки от глобалната финансова система. Първоначално предложението беше отхвърлено от няколко европейски страни, включително Германия. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase