Снимка: БГНЕС

Регистриран е радиационен скок около атомната електроцентрала в Чернобил. Данните от станциите за наблюдение показват, че нивата на радиация са се увеличили около 20 пъти в четвъртък.

"Около реактора обикновено получавате доза от около 3 единици (наречени микросиверти) на всеки час – тя е скочила до 65", обяснява експертът по ядрени материали от Шефилдския университет проф. Клер Коркхил. "Това е около пет пъти повече, отколкото бихте получили на трансатлантически полет."

Най-вероятното обяснение, казва тя, е увеличеното движение на хора и превозни средства в зоната за изключване на Чернобил от 4000 квадратни километра, която е издигнала радиоактивен прах, който обикновено е необезпокояван на земята.

Размириците около вече неработещата атомна електроцентрала са тревожни, но повторението на ядрената катастрофа от 1986 г. според експертите е изключително малко вероятно.

"Радиоактивността се е разпаднала значително оттогава и нещото, а това, което я е освободило тогава, е огромен пожар", обяснява проф. Коркхил.

Много по-голяма загриженост предизвиква всякакви бойни действия в близост до другите работещи ядрени реактори на Украйна.

Експертът по ядрена политика Джеймс Актън написа в четвъртък, че "Чернобил е в голямо необитаемо пространство. Другите реактори на Украйна не са изолирани по подобен начин."

"Освен това голяма част от горивото в тези други реактори е значително по-радиоактивно от горивото в Чернобил", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase