Явор Куюмджиев. Снимка: архив, БулФото
fallback

Няма опасност за "Южен поток", категоричен беше депутатът от левицата и бивш зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

Думите му дойдоха по повод предупреждението на ЕК, че страните, през които минава газопроводът, трябва да предоговорят условията си, в противен случай може да последва наказателна процедура. По думите на депутата, страната ни е далеч от наказателна процедура.

Oще по темата

"Не мога да отговоря на въпроса, дали ще променим условията в междуправителственото споразумение за "Южен поток", защото трябва да разберем какви са притесненията на ЕК. В момента не ги знаем", каза Куюмджиев.

От комисията изразиха притеснения за това кой ще може да използва газопровода. "Кой ще пренася газ по тръбите, ще реши операторът", заяви Куюмджиев.

По негови думи страната ни е изпълнявала всички правила и изисквания на Европейската комисия. Ще продължим да го правим, зарече се депутатът.

Според Куюмджиев, притесненията на ЕК най-вероятно идват от факта, че няма достатъчно гаранции, че бъдещият оператор ще изпълнява Третия либерализационен пакет. Според него бъдещият оператор ще допуска използването на тръбата и от други доставчици на газ, а не само от "Газпром".

Куюмджиев коментира и промените в енергетиката. По думите на депутата се работи за диференцирана ставка за ВЕИ, с която ще бъдат обложени всички производители в системата, за да има справедливост.

Те обаче ще бъдат обложени с различни по размер такси като процент от приходите, съобразно тежестта, която представляват за системата.

"Ще има диференциация и за самите слънчеви централи според определени критерии, които още се обсъждат", обясни Куюмджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 10 години

Куюмджиев, Коемджиев, Коюмджиев, Куемджиев, Куюмджийски са фамилни имена, произхождащи от турската дума "kuyumcu" или златар. ------ WIKIpedia

9

Хабиби

преди 10 години

Скоро може да има и Данък "Въздух"

8

Анонимен

преди 10 години

ЮЖЕН ПОТОК ще бъде построен против ИНТЕРЕСИТЕ на България!!!Ще спечелят руснаците и няколко бълг. олигарси от кастата на управляващите, а за Бълг. народ ще останат похабената природа, изплащането на заема и високата цена на газа !!!Куюмджиев говори ДИВОТИИ и не, че си вярва, така е инструктиран, а всички гледащи са в ролята на ***, баламосвани по най-елемнтарния начин !!!

fallback