Снимка: архив, БГНЕС

„И вчера, и днес сутринта половин България отбелязва тропични нощи. Температурите не паднаха. Така ще бъде и в събота, и в неделя. В парник сме, но няма онези крещящи над 40 градуса, както беше през юли месец“.
Това каза пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му от понеделник до сряда природата ще ни даде глътка въздух.

„Във вторник в София температурата ще бъде около 29 градуса. След това отново бавно ще се увеличава, не само у нас, но и на Балканите“, каза още проф. Рачев.

„Ниското налягане и промяната във височината на въздушната маса дава възможност да се развият дъждовни облаци. Но това са отделни петънца, които не могат да компенсират сушата, която ще продължи поне до края на месеца“, добави климатологът.

„Циклон леко ще се приближи към България - в понеделник и вторник температурите ще се понижат с до 7 градуса. Но те ще останат твърдо над нормата. В сряда максималната температура в София ще бъде 30 градуса. Високи остават температурите в Дунавската равнина“, обясни той.

По думите му обилни валежи не се очакват.

„Не се очаква да вали много. Преди месец говорихме, че някои места имат режим на водата. В Югозападна България ще има малко валежи, а в източните части на страната въобще няма да вали“, каза проф. Рачев и допълни: „От неделя следобед започва да се увеличава вероятността за кратки валежи и гръмотевици.“

„Във Варна и Бургас времето ще бъде хубаво, но движението в морето става страшно заради мъртвото вълнение. Трябва да се плува успоредно на брега в такива случаи“, съветва проф. Георги Рачев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase