Снимка: архив, БГНЕС
fallback

„Не за първи път е топло. През 2000 г. в София беше поставен рекорд от 40,2 градуса. Не вярвам да се подобри, но ще бъде много топло. И американският, и европейският модел казват, че до второ пришествие ни чакат горещи, горещи и много горещи дни“. Това коментира пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

„Вчера и днес ще бъде като подготовка за това, което ни очаква в събота, неделя, понеделник и особено във вторник, когато на някои места ще има и над 40 градуса“, поясни той.

„От петък започва наистина турбожегата. И в събота, и в неделя ще бъде много, много топло. Ще дойдат и екваториалните нощи, когато рано сутрин, преди изгрев слънце, температурите ще бъдат над 25 градуса“, допълни климатолът.
 
Той обясни, че в Лом, Русе и Свищов градусите от вторник ще бъдат 43.

До неделя температурите в София ще се качат до 38 градуса, а след това могат да се покачат още малко.

„И коктейлите не помагат, получава се русенско варено в собствен сос“, заяви проф. Рачев.

Според него обаче няма да стигнем до абсолютни рекорди.

„Дори на морето ще бъде доста опасно. В Гърция и Турция ще бъде страшно топло“, каза още той.

„2000 година беше топло, 2007 година беше също много топло и сега това лято гони уникалното лято на 2012 година – най-топлото лято в климатичната история на България“, обясни проф. Рачев.

„Ел Ниньо“ вече го няма, идваме в неутралната фаза и сега идва сестричката „Ла Ниня“ – студената фаза. В резултат на това се очаква септември и октомври да бъдат малко по-хладни в глобален мащаб“, коментира още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Лека жена

преди 1 месец

И, професоре, кажи му изобщо да не се връща, ако няма да ми донесе поне 1 млн.$ Мизе*рници ми ме трябват.

15

Лека жена

преди 1 месец

Кой чакаме за второ пришествие? I'll be burn until you return e песен на Usher. :) Дано не изгоря :) A She is on fire е песен на Alisha Keys. :) Кога да очаквам стека да е готов? :)

14

1

преди 1 месец

Скоро ли ще е второто пришествие, че ми е жега.

fallback