Снимка: Bulgaria ON AIR

Няколко населени места в страната бяха наводнени от значителни количества дъжд, които се изсипаха през почивните дни. Беше обявено и частично бедствено положение, след като рекордни 191 литра на квадратен метър се изляха в Карловско.

Според синоптика Александрина Янкова през новата седмица атмосферата над страната все още ще е неустойчива, но с тенденция да се стабилизира.

Още по темата

" Още от днес очакваме повишение на температурите и по-спокойно време, а в източните райони ще преобладава слънчево време, докато в западните облачността ще бъде значителна. Възможно е в следобедните часове в Западна и Източна България да има условия за купесто-дъждовните облаци, но със слаби превалявания", каза синоптикът на Bulgaria ON AIR  в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че в населените места до събота не се очакват валежи.

"Ще си починем от тези интензивни валежи. Има условия, но те са в планинските райони. А най-засегнати от бедствието в Карловско бяха село Слатина, село Богдан и село Каравелово, както и село Трилистник, област Пловдив. Но тепърва ще се описват щетите там. Река Стряма излезе от коритото си и се изсипаха рекордните около 200 литра на квадратен метър", допълни Янкова.

По думите ѝ атмосферата в Гърция е дестабилизирана.

"Образува се купесто и купесто-дъждовна облачност над Централна Сърбия, която причини валежи както в България, така и в Гърция. Трябва да бъдем по-внимателни с пътуванията до южната ни съседка. А през следващите дни обстановката ще се нормализира",

Синоптикът подчерта, че в четвъртък и петък лятото се завръща с температури над 30°.

"Тепърва ни очакват мъгли. А в "Петрохан" трябва да се движим с повишено внимание, особено около 16-19 септември", апелира Александрина Янкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase