Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Австралия, Съединените щати и 13 други страни критикуваха Китай в ООН за предполагаеми нарушения на правата на човека в Синдзян и Тибет, което накара Китай да ги осъди за пренебрегването на "живия ад" в Ивицата Газа, пише Ройтерс.

Сблъсъците относно отношението на Китай към уйгурите и другите мюсюлмани се превърнаха в обичайно явление както в ООН в Ню Йорк, така и в Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

В доклад на ООН, публикуван преди две години, се казва, че "произволното и дискриминационно задържане" от Китай на уйгури и други мюсюлмани в неговия регион Синцзян може да представлява престъпление срещу човечеството . В него се казва, че са извършени "сериозни нарушения на човешките права".

„Ние настояваме Китай да спази международните задължения за правата на човека, които доброволно е поел, и да изпълни всички препоръки на ООН“, каза посланикът на Австралия в ООН Джеймс Ларсен пред комисията по правата на човека на Общото събрание на ООН. „Това включва освобождаване на всички индивиди, произволно задържани както в Синдзян, така и в Тибет, и спешно изясняване на съдбата и местонахождението на изчезналите членове на семейството."

Той говори от името на Австралия, САЩ, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Япония, Литва, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция и Великобритания.

Пекин отдавна отрича всички обвинения за малтретиране на уйгури. Във вторник посланикът на Китай в ООН Фу Конг обвини групата западни държави, че прибягват "до лъжи, за да провокират конфронтации".

„Ситуацията с човешките права, която трябва да привлече най-голямо внимание в комисията тази година, несъмнено е тази в Газа“, каза той. „Австралия и САЩ, наред с няколко други, омаловажаха този жив ад, като отприщиха атаки и клевети срещу мирния и спокоен Синцзян.“

Палестинските бойци Хамас нападнаха Израел на 7 октомври 2023 г., като убиха 1200 души и отвлякоха около 250 други.

Съюзникът на САЩ Израел отмъсти в Газа, където според властите в Газа повече от 42 000 души са били убити и почти всички в анклава от 2,3 милиона са разселени.

Фу коментира още, че ако броят на жертвите в Газа не е достатъчен, за да "събуди съвестта на няколко западни страни, тогава тяхната така наречена защита на човешките права на мюсюлманите не е нищо друго освен най-голямата лъжа".

Независими експерти на ООН по правата на човека критикуваха предимно западните държави миналия месец за подкрепата на Израел въпреки действията му в Газа.

Посланикът на Пакистан в ООН Мунир Акрам прочете изявление пред комисията по правата от името на 80 държави, в което се казва, че всички въпроси, свързани със Синдзян, Хонконг и Тибет, са вътрешни въпроси за Китай.

„Нито една страна няма перфектен опит в спазването на правата на човека. Но никоя страна не е над справедливия контрол на своите задължения по отношение на правата на човека“, каза още Ларсен .

„Задължение на всички нас е да не подкопаваме международните ангажименти за правата на човека, които са от полза за всички нас и за които всички държави носят отговорност.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback