Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичният милиардер Илон Мъск каза, че ще раздава по един милион долара на ден на регистриран гласоподавател в ключови щати на колебание до президентските избори в САЩ на 5 ноември.

Победителят ще бъде избран на случаен принцип измежду онези, които подпишат проамериканска конституционна петиция от предизборната група на г-н Мъск AmericaPAC, която той създаде, за да подкрепи кандидатурата на републиканците Доналд Тръмп да се върне в Белия дом.

Първият чек в стил лотария беше раздаден на изненадан посетител на събитие в кметството в Пенсилвания в събота вечер. В неделя беше раздаден още един чек, съобщава BBC.

Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро, демократ, който подкрепя Камала Харис, нарече стратегията на милиардерът Мъск “дълбоко тревожна“.

Пред NBC News Шапиро каза, че правоприлагащите органи трябва да разгледат тези плащанията.

“Конкурсът за милиони” е отворен за гласоподаватели в Пенсилвания, Джорджия, Невада, Аризона, Мичиган, Уисконсин и Северна Каролина, всички ключови щати на “бойното поле”, които в крайна сметка ще решат изборите за Белия дом.

Експерт по изборно право сподели, че действията на Мъск определено са незаконни.

Основателят на Tesla, SpaceX и собственик на социалната мрежа Х е най-големият дарител в историята до сега. Той дари 75 милиона долара в подкрепа на републиканците и бързо се превърна в централен играч в изборната кандидатура на Тръмп.

Кампанията на Тръмп силно зависи от външни групи като AmericaPAC, за да привлекат гласоподавателите.

Г-н Мъск каза, че иска да накара “над милион, може би два милиона гласоподаватели в колебливите щатите подпишат петицията в подкрепа на Първата и Втората поправка“.

“Мисля, че [това] изпраща изключително важно послание към нашите избрани политици“, добави Мъск.

В момента Илон Мъск е най-богатият човек в света с приблизително нетно състояние от 248 милиарда долара според американското бизнес списание Forbes.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase