Снимка: БГНЕС/ EPA

Несигурността около бъдещето на програмата за хиперзвукови ракети AGM-183A с въздушно изстрелване за бързо реагиране, предназначена за ВВС на САЩ, се увеличи значително в края на септември,  тъй като службата  предостави на Lockheed Martin 13,4 милиона долара допълнителни средства за разработка, пише militarywatchmagazine.

Ракетната програма по-рано бе смятана за една от най-обещаващите, за да помогне за стесняване на пропастта на Америка в областта на хиперзвуковите ракети спрямо Китай, Русия и Северна Корея, всички от които са полеви ракети с усъвършенствани хиперзвукови способности за плъзгане. Преди това беше съобщено, че AGM-183  е отменен през март 2023 г. поради технически проблеми, преди да бъде възобновен поради липсата на жизнеспособни алтернативни програми и впоследствие отново отпаднал от бюджета на Пентагона през март 2024 г. Една от ракетите е изстреляна от бомбардировач B-52 близо до Гуам на 17 март 2024 г., което беше възприето като демонстрация на сила, насочена към Северна Корея, която се подготвяше за забележителен тест на своя собствена хиперзвукова плъзгаща се машина, изстреляна 13 дни по-късно.

AGM-183 е хиперзвуково ускоряващо плъзгащо се превозно средство и използва ракетен ускорител, за да задвижи безмоторно плъзгащо се превозно средство до оптимална скорост и височина, преди превозното средство да се плъзне със скорост над 5 Маха и да направи внезапни маневри, за да усложни усилията на потенциалния враг да ги пресрещне.

Ракетата отдавна се очакваше да бъде първата с хиперзвукови способности, която влезе на въоръжение в западни военновъздушни сили, въпреки че проблемните резултати от тестовете й според съобщенията накараха ВВС да предпочетат алтернативи - а именно хиперзвукови крилати ракети с въздушно дишане, които нямат много от AGM-183 ключови технологични предизвикателства за развитие. Спекулира се, че допълнителното финансиране за програмата може да бъде пренасочено към класифицирана последваща програма, която вероятно ще се възползва от тестването на AGM-183, но има по-консервативен дизайн, който ще бъде по-лесен за опериране. По-рано се очакваше ракетите да бъдат разположени предимно от бомбардировачи B-52, които се сблъскаха със сериозни закъснения и значително преразход на разходите при модернизацията си, както и от изтребители F-15EX, които са единственият западен изтребител, способен ефективно да разполага с толкова големи боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase