Снимка: архив, БГНЕС
fallback

САЩ предупредиха Израел, че трябва да увеличи хуманитарната помощ, която допуска в Ивицата Газа, през следващите 30 дни или в противен случай рискува да загуби достъп до американско финансиране за оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин предупредиха израелските си колеги в писмо от неделя, че трябва да настъпят промени. Писмото, в което отново се представя политиката на САЩ по отношение на хуманитарната помощ и трансфера на оръжия, е било изпратено на фона на влошаващите се условия в северната част на Ивицата Газа и израелския въздушен удар по палатки за оказване на медицински помощ в централната част на Газа, при който загинаха най-малко четирима души, а няколко други получиха сериозни изгаряния.

Подобно писмо, изпратено от Блинкън до израелски официални представители през април, доведе до предоставянето на повече хуманитарна помощ на палестинската територия, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър. Това обаче не продължи дълго.

"Всъщност достъпът е спаднал с над 50% спрямо пика си", каза Милър на брифинг. "Така че министърът (Блинкън), заедно със министъра (Остин), смятат, че е уместно да дадат ясно да се разбере на правителството на Израел, че има промени, които те трябва да направят отново, за да се види, че нивото на помощта, която достига до Газа, се увеличава спрямо много, много ниските нива, на които е днес", добави Милър.

За да може Израел да продължи да получава чуждестранно военно финансиране, нивото на помощта, която достига до Ивицата Газа, трябва да се увеличи до поне 350 камиона на ден. Израел също така трябва да въведе допълнителни хуманитарни паузи и да осигури по-голяма сигурност на хуманитарните обекти, се казва в писмото на Остин и Блинкън. В него се уточнява, че Израел разполага с 30 дни, за да отговори на изискванията.

"Писмото не беше замислено като заплаха", заяви пред журналисти съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби. "Писмото просто имаше за цел да потвърди чувството за спешност, което изпитваме, и сериозността, с която го изпитваме, относно необходимостта от увеличаване, драстично увеличаване на хуманитарната помощ", добави той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Гринго

преди 11 минути

Официално САЩ обещаха помощ 138 млн $ в помощ на прогонените палестинци и ливанци и същевременно дават 40 млрд $ на тези, които са ги прогонили. Този стожер на справедливостта, човешките права и светлите демократични ценности.

23

Войводата

преди 2 часа

1. ЗА НЕЯ. 2. Това се казва само за пред американците 3. Помощта няма да спре докато съществува бившия Израел

22

Анонимен

преди 2 часа

"Нечовешко е да убиват гладни деца. Трябва да ги нахранят и после да ги горят живи в палатките, а САЩ ще даде каквото е необходимо и за двете цели. Това е лицемерието на сащ и запада. Натеняху извършва геноцид и целия им сенат му ръкопляска." - А лицемерно ли е да подкрепяш инвазията в Украйна и да НЕ подкрепяш инвазията в Газа? От двоен аршин се оплакваш, а с двоен аршин мериш. Що така?

fallback