fallback

НАСА изпрати сонда към Луната на Юпитер - Европа. Мисията на "Европа Клипер" е да надникне под ледената кора на спътника, където се предполага, че има океан.

"Сондата "Европа Клипер" се разработва от много десетилетия. Това е една от дългоочакваните мисии на НАСА, космическият апарат е голям, тежи няколко тона. Това е нормално за апарати, които пътуват в дълбокия Космос. Вече имаме и космически кораби, които се намират извън Слънчевата система, те са изпратени преди повече от 45 години", каза специалистът по космически изследвания и основател на Космическа академия за деца Тихомир Димитров в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че Юпитер се намира на над 1 млрд. километра над Земята.

"Колкото и бързо да пътуват космическите кораби, ще отнеме време. Около 5-6 години е времето, в което се очаква да достигне до Юпитер. Космически кораби са пътували около Европа преди години и е установено, че има подземен океан, който се намира под "кората" на Европа", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му там, където има вода, има и форма на живот.

"Интересно е дали има живот в Слънчевата система, там където има вода в течно състояние. А "Европа Клипер" е мисия, която е на няколко фази. Това е само първата фаза и този космически кораб няма да каца на повърхността и няма да дълбае дупка, защото тази ледена кора е между 10 и 50 км", подчерта специалистът.

Гостът е на мнение, че ние вече знаем много за Космоса и за начините, по които може да го достигнем.

"Винаги има какво още да се научи. Все още не сме отговорили на въпроса за това какво има под повърхността на Европа, какво е имало преди Големия взрив, какво ще се случи в бъдеще с нашата Вселена", добави Тихомир Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Колумбия пикчърс...

преди 2 часа

"Мисията на "ГейЕвропа КлиТ0р" е да надникне под ледената *** на спътника, където се предполага, че има..."Кога излиза трейлъра на този психоромантичен, драматично-фантастичен и екоклиматичнозелен краварски сериал???

11

Люк Скаймокър

преди 3 часа

Има океан от водка в който плуват лековерни шарани!

10

Анонимен

преди 4 часа

Учените са шарлатани които просто доят държавата с глупави теории представени за аксеома.А на Галелео колко субсидия му даде държавата за да открие четирите луни ?Има и по евтин начин да се изпращат разни работи до близка орбите при това без да се награва корпуса ама ся наса и Мъск кат са зели едини пари да ги профукват .Ич да не ги мислят :)После ш.и оправяме.Сега е важното да фалират САЩ .На Мъск горницата на ракетата и се запалиха крилата и падна в океана *** тва наще медии сигурно са пропусна

fallback