Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Съединените щати заявиха, че ще изпратят американски войски в Израел заедно с усъвършенствана американска противоракетна система, в изключително необичайно разполагане, предназначено да подсили противовъздушната отбрана на страната след ракетни атаки от Иран, съобщава Ройтерс.

Oще по темата
Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че този ход има за цел „да защити Израел“, което претегля очакваното отмъщение срещу Иран, след като Техеран изстреля повече от 180 ракети срещу Израел на 1 октомври.

Говорителят на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър описа разполагането като част от "по-мащабните корекции, които американската армия направи през последните месеци", за да подкрепи Израел и да защити американския персонал от атаки от Иран и подкрепяни от Иран групи.

Но разполагането на американска армия в Израел е рядкост извън ученията, предвид собствения военен капацитет на Израел. През последните месеци американските войски подпомогнаха защитата на Израел от военни кораби и бойни самолети в Близкия изток, когато беше подложен на иранска атака. Но те са базирани извън Израел.

Терминалната система за отбрана на голяма височина, или THAAD, е критична част от многослойните системи за противовъздушна отбрана на американската армия и добавя към вече страхотната противоракетна отбрана на Израел.

Батерията THAAD обикновено изисква около 100 войници, за да работи. Той включва шест пускови установки, монтирани на камиони, с осем прехващачи на всяка пускова установка и мощен радар.

Външният министър на Иран Абас Аракчи предупреди по-рано в неделя, че Съединените щати излагат на риск живота на своите войници, като ги разполагат да управляват американски ракетни системи в Израел.

„Въпреки че положихме огромни усилия през последните дни, за да сдържим всеобхватна война в нашия регион, казвам ясно, че нямаме червени линии в защитата на нашия народ и интереси“, написа Аракчи в социалната мрежа X.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Няма

преди 1 час

Нито една ракета изстреляна срещу Иран. Отбелязвам. До сега 350 такива са били изстреляни от Иран по Израел.

31

аха

преди 2 часа

Това не беше ли някаква ограничена сухопътна операция на Израел? При това защитена от непробиваемия железен купол. Що щат там хамериканските рейнджъри, че и ПРО-то си влачат?

30

Анонимен

преди 2 часа

Сто човека персонал на батерия? Много мощна тази батерия, бе, с въглища ли се захранва?

fallback