Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силициевата долина слиза от “магарето” и яхва “слона” - с тази метафора най-точно може да се синтизира това, което се случва през тези дни в eкстравагантния западен район на САЩ, световно известен като “Мека” на високите технологии. Знае се, магарето е символ на Демократическата партия, а слонът - на нейния основен и единствен опонент - Републиканската партия.

Допреди няколко години в долината най-влиятелна бе първата, като на президентските избори през 2020-та нейният кандидат и бъдещ държавен глава Джо Байдън постави истински рекорд, получавайки 75% от гласовете, а неговият конкурент Доналд Тръмп - едва 22%. Според последните социологически проучвания сега позициите на двата политически гиганта на САЩ не само са се изравнили, но везните на одобрението клонят все повече в полза на републиканците. Просто защото редица собственици и началници на хай-тек компании, съответно техните многобройни служители, барабар със семействата им, изоставят демократите, отвратени от техните прекалено леви неолиберални позиции и вялата им имиграционна политика. И всички недоволни се ориентират ускорено към алтернативата - кандидата на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп.

Питър Тийл

Първият от хай-тек гурутата, който направи десен завой, бе Питър Тийл още през 2016 г. Докато тогава целият американски интелектуален, политически, културен и технологичен елит се обединяваше срещу нюйоркския милиардер от сектора на недвижимите имоти и приятел на забравената американска провинция, този млад и брилянтен “тигър” от Силициевата долина и основател на колоса за разплащания “PayPal”, внезапно обяви, че ще подкрепи Доналд Тръмп в тогавашната президентска надпревара срещу Хилъри Клинтън.

Това беше истинска гръм от ясното и единодушно политическо небе на високите технологии, след който енергичният и свръх активен предприемач със светли очи, се вдигна и отиде на Националния конгрес на републиканците в Кливланд, щата Охайо, за да обясни, че е време да бъде избран съзидател за “възстановяването на Америка”.

“От Силициевата долина, където е постигнат толкова голям напредък и са направени безброй забележителни открития и изобретения, е трудно да се разбере кога Америка е изгубила пътя си”, каза Тийл, подчертавайки, че само на 100 километра от този “бял дроб на невероятно богатство”, не може да се види подобен просперитет, дори напротив - шества беднотията.

Изявата на Тийл на републиканския форум стана за много американци свидетелство за очерталото се намерение на “Долината” да се натовари със социални отговорности, но в една “възстановена държава” и бе изтълкувана като съгласие с критиките на уважаваната калифорнийска интелектуалка Джоел Коткин. А тя бе нарочила за смокинов лист дотогавашната политика на ИТ-гигантите да проповядват равни за всички възможности за включване в технологичния просперитет, лист, с който се прикривало нежеланието да бъдат преодолени икономическите неравенства в САЩ.

Атакувайки, подобно на Тръмп, “глупавите войни”, в които страната била затънала, както и “изкуствените културни войни, които ни отвличат от централния въпрос за икономическия упадък”, Питър Тийл увери също така, че е “горд гей и републиканец”, но “най-вече американец”. И под бурните аплодисменти на публиката в конгресната зала призова политическите си съмишленици да спрат да се фокусират върху щуротии като примерно “джендър тоалетни”. Преди осем години това отклонение от ключовите точки на общо взето лявата политическа доктрина на технологичните праведници предизвика земетресение от възмутени реакции в цялата страна. Като социалните мрежи на войнстващата левица дори призоваха милионите си потребители да накажат системата “PayPal”, отхвърляйки я като средство за разплащане.

Илон Мъск

С една дума за демократите Тийл беше преминал на страната на “злото” и трябваше да бъде наказан, но осем години по-късно, когато Доналд Тръмп се завърна с гръм и трясък в надпреварата за Белия дом, в досегашната масивна подкрепа, която големите технологични босове даваха на партията на “магарето”, изведнъж се отвори пробив. Все още не става дума за силен “артериален кръвоизлив”, но групата от ключови фигури от Силициевата долина, решили да се обединят зад кандидата на републиканците, вече нараства с ускорени темпове.

В нея ярко се откроява шефът на “Tesla” и на куп още авангардни компании Илон Мъск, смятан вече за нещо като Тръмп на високите технологии, който обяви, че ще дава по 45 млн. долара на месец на комитета от спомоществователи на републиканския кандидат “PAC America”.

“X акаунтът пък на най-богатият човек на планетата е постоянна арена за дискусии с негово участие на тема лозунга на Тръмп “Да направим Америка отново велика”, като още се помни рязката му критика към участието на транссексуални мъже в женски спортни състезания. А споменатият комитет на спонсорите бе подкрепен също така от “дезертьори” и политико-технологични съмишленици на Мъск, като инвеститора Джо Лонсдейл и партньорите му от мощния капиталов фонд “Sequoia Capital” - Шон Магуайър и Дъг Леоне, от инвеститорите Марк Андреесен и Бен Хоровиц от ИТ-колоса “VC Firm Andreessen Horowitz”, от ръководителя на набиращата невероятна скорост компания за рисков капитал “Craft Venture” - Дейвид Сакс, присламчва се май напоследък към групата и митичният собственик на “Meta” - Марк Зукърбърг.

Дейвид Сакс

Само някой да не си помисли, че обръщането на палачинката от хай-тек гурутата в полза на Тръмп се дължи най-вече на някакви негови намерения за въдворяване в САЩ на що-годе икономическо равенство за широките слоеве от населението или на желаното от мнозинството американци рязко пресичане на мигрантския поток. Наистина, първият, социалният проблем, е важен, но по-силна е тревогата на ИТ-властелините в “Долината” от мигрантското нашествие и те открито винят демократите за импотентността им пред набъбващото в геометрична прогресия бедствие. Говорейки на Националния конгрес на републиканците през юли в Милуоки, щата Уисконсин, осем години след паметната изява на Питър Тийл в Кливлънд, шефът на “Craft Venture” Дейвид Сакс отправи унищожително обвинение срещу екипа на Байдън. “Демократите превърнаха нашия велик град Сан Франциско в блато от престъпност, в лагер за бездомни и наркомани, а под ръководството на “граничната жрица” Камала Харис, те позволиха на милиони нелегални мигранти да нахлуят в страната ни” - отсъди Сакс.

***

Нещо повече - предизборната платформата на Републиканската партия ясно потвърждава тези насоки, обявявайки, че “републиканците ще проправят пътя към икономическото величие на Америка чрез превръщането є във водеща в света сила в областта на нововъзникващите индустрии”.

На пръв поглед явно става дума за подкрепа срещу много пари, които ще се трупат в сметките на пристаналите на Републиканската партия технологични гиганти, срещу тяхно засилено бъдещо обществено и културно влияние, но има и друго. Да, опиянена от финансова мощ и власт, люлката на американската технологична революция - Силициевата долина, открито демонстрира амбиции да се възвеси и до главната роля на американската политическата сцена. Ами поставяйки се в услуга на Тръмп, новото поколение дигитални предприемачи, начело с Мъск, започва да проповядва и... преодоляване на сегашната представителна демокрация като форма на държавно управление на Запад и замяната є с дигитална демокрация!

Този, който сътвори в подобен дух нещо като политически манифест на олигарсите-консерватори от Силициевата долина, е вече одуманият в дописката дигитален милиардер и бос на “Pay Pal” Питър Тийл. Негова е написанта в нарочен трактат шеметна фраза: “Не вярвам, че свободата и демокрацията са съвместими, защото субсидиите и предоставената помощ на бедните и на гласуващите жени - групи, които са предубедено враждебни към либертарианските идеи, правят капиталистическата демокрация невъзможна.”

Настъпването може би и в обозримото бъдеще на дигиталната демокрация е пророкувано също така от дългокосия бивш компютърен учен и ултадесен католик Къртис Ярвин, който е обожаван от Джей Ди Ванс и според влиятелни наблюдатели в САЩ е способен да повлияе на Тръмп. Ярвин е винаги подозрителен към всякакви философски идеи и към техните носители, умел е в съчиняването на победни пазарни лозунги и без да повишава тон, диктува често онлайн уроци на своите фенове.  

Ето защо Съединените американски щати трябва да се трансформират в “стартираща компания”, ръководена от национален изпълнителен директор във Вашингтон, от диктатор, ако желаете и от крал, който чисти страната от злото, както програмистът почиства софтуера от бъгове и грешки.”

Но кой може да осъществи на практика такова налудничаво за мнозина начинание като въдворяването на дигитална демокрация, а може би дори диктатура, която малко или много ще бъде подвластна на изкуствения интелект? Не, не е Доналд Тръмп, просто защото дори да стане отново президент, според презокеански политически наблюдатели той няма да има време да го стори. Но може спокойно да го направи след него Джей Ди Ванс - първо защото е продукт на консервативната хай-тек люпилня в Силициевата долина и второ - има и политическите качества, и подкрепата да наследи “The Donald” в сърцата на републиканците. Разбира се кандидат вице-президентът, а защо не един ден и държавен глава, се сблъсква и ще се сблъсква с много противници в самия ИТ-сектор.

Няма начин - в лагера на демократите все още са такива гиганти на “Долината” като шефа на мултинационалния технологичен холдинг “Alphabet” - Сундар Пичай, основателя на “Google” - Сергей Брин, пионера на микрочиповете и на “интелигентния софтуер” - Дженсън Хуанг, Джери Янг от “Yahoo” и др. Те наричат колегите си от заформилия се напоследък мощен противников лагер “Техно-фашисти”, другите пък не им остават длъжни, зовейки ги “Техно-комунистите”. И вече осъществяват бизмилостно своите кръстоносни походи, като анализаторите във Вашингтон и Ню Йорк не очакват примирия, нито преди, нито след 5 ноември, който и да спечели президентския вот.

Анализ от текстове от американския, френския и италианския печет, цитирано от “Труд”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase