Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демократът Тим ​​Уолц и републиканецът Джей Ди Ванс ще се срещнат във вторник вечерта в единствения дебат за вицепрезидент на изборите през 2024 година. Това може би е последният път, когато двете кампании се сблъскват на сцената.

Домакин на дебата Уолт-Ванс е CBS News и се провежда в Ню Йорк, без публика на живо, съобщава CNN.

Дебатът съвпада с големите новини, които се развиват в САЩ и в чужбина, включително усилията за възстановяване след урагана Хелен в югоизточните щати и Близкия изток на ръба, докато Израел ескалира кампанията си срещу подкрепяните от Иран въоръжени групировки в Ливан.

Уолц и Ванс са в словесна престрелка и игра на нерви от месеци, подобна на “битката” между Харис и Тръмп.

Водещи на дебата ще бъдат Нора О’Донъл и Маргарет Бренън от CBS. Началото е в 21 часа, източно време и ще се излъчва едновременно по CNN.

Ето пет неща, които трябва да гледате на вицепрезидентския дебат.

Треньорът срещу бившия експерт

Корените на Средна Америка в сърцето на добре култивираните политически идентичности на Уолц и Ванс ще бъдат показани във вторник вечер, когато двамата мъже, които се борят да бъдат на един миг от президентството, представят биографиите си на най-голямата аудитория от гласоподаватели, които вероятно са имали към днешна дата.

Уолц, 60-годишен, губернатор с два мандата и бивш конгресмен, беше избран за първи път в Камарата на представителите на САЩ през 2006 г. Но очаквайте той да се опре на ролите, които е заемал преди да влезе в политиката: гимназиален учител и помощник-треньор по футбол.

Междувременно Ванс, 40-годишен, е ветеран от морската пехота и автор на бестселър мемоари за ценностите на неговото семейство от Апалачите и социално-икономическите проблеми на родния му град. Той вероятно ще подчертае как се е насочил към бившия президент през последните години, без да споменава много миналото му като политически коментатор, който беше остър критик на Тръмп.

Правото на аборт и семейни проблеми

Двете партии, демократи и републиканци, са разделени по отношение на правата на абортите – въпрос, който демократите смятат за критичен за мотивирането на жените и младите хора и за спечелването на избирателите.

Уолц обсъди въпроса в по-широката рамка на подкрепата на Харис за “свободата“, за разлика от Тръмп, който назначи трима от съдиите във Върховния съд, които гласуваха с мнозинството през 2022 г. за отмяна на федералната защита на правата на аборт на Роу срещу Уейд.

Той също така разкри по-уязвими аспекти от собствената си история, включително борбите за плодовитост, пред които са изправени той и съпругата му. А демократите изтъкнаха шеговитото изказване на Ванс от 2021 г. относно “бездетните жени-котки“ в опит да го представят като осъдителен към репродуктивния избор на жените.

Коя страна на Уолц виждаме?

Уолц излезе от относителната национална неизвестност, за да стане кандидат за вицепрезидент на Харис през август, след един от най-бързите процеси на подбор в поколение, в не малка степен заради сладките си и пикантни коментари по кабелните новини.

Неговото настоятелно твърдение, че тандемът Тръмп-Ванс и техните съюзници са “странни“, плени демократите, които отчаяно търсят достъпен удар срещу републиканците от MAGA (Make America Great Again) и го издигна на крачка от вицепрезидентския пост.

Оттогава обаче Уолц е доста по-обран. Изявите в новините по телевизията затихнаха. Той не каза много по време на съвместното си интервю с Харис в CNN и речите му не направиха много заглавия. Кандидатът за вицепрезидент прекара известно време в отбрана относно военното си досие, но до голяма степен избледня на заден план.

Уолц има военно досие, ще бъде ли атакуван за това от Ванс?

Републиканците, по-специално Ванс, обвиниха губернатора, че е надценил автобиографията си и се е пенсионирал преди разполагането на неговия отряд в Ирак, твърдейки, че Уолц проактивно се е опитал да избегне служба в битка. Прегледът на записите установи, че Уолц се кандидатира за Конгреса през февруари 2005 г., преди неговият отряд да бъде уведомен, че може да се разположи в Ирак. Той се пенсионира през май 2005 г., според Националната гвардия на Минесота.

Притиснат от твърденията на Дейна Баш от CNN през септември, Ванс каза: “Ако трябва да създавам истории, така че американските медии наистина да обърнат внимание на страданието на американския народ, тогава това е, което ще направя.“

Не би било изненадващо да чуем Уолц да повдигне този коментар, по-специално, атакувайки реториката на републиканците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase