Снимка: ЕПА/БГНЕС

130 вече са жертвите на опостушителната буря “Хелън”, която връхлетя югоизточната част на Съединените щати. Бедствието се превърна в гореща тема във вече оспорваната президентска кампания. Белият дом яростно отрече твърденията, че се е забавил с отговора си, предаде АФП.

В няколко югоизточни щата има много хора в неизвестност, но броят на жертвите също нараства. Американският президент Джо Байдън обяви, че  ще посети опустошената от бурята Северна Каролина, за да наблюдава спасителните дейности.

Байдън също така обвини бившия президент Доналд Тръмп в разпространение на лъжи, след като кандидатът на републиканците критикува без доказателства федералното правителство, че пренебрегва бедствието, причинено от урагана “Хелън“, и отказва помощ на неговите поддръжници.

“Той лъже“, заяви Байдън пред репортери в Овалния кабинет. Президентът обясни, че е говорил с губернатора на Северна Каролина Рей Купър.

Демократът Купър отговори на обвиненията на Тръмп, че републиканските жертви са игнорирани. “Няма разлика кой си. Ако имаш нужда от помощ, ще ти я осигурим. Ако някога има момент, в който всички трябва да се обединим и да оставим политиката настрана, то е сега“, каза още Купър.

Служителите на службите за спешна помощ продължиха да издирват стотици хора, които все още са в неизвестност, в засегнатите щати, където проливните дъждове предизвикаха повсеместен хаос.

Те също така работиха за възстановяване на водоснабдяването и електроснабдяването в засегнатите райони, както и на мобилните телефони, отстраняваха паднали дървета, доставяха материали и регистрираха хора за помощ при бедствия. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase