Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заедно с международни партньори потвърди ангажимента си да помогне за възстановяването на Украйна, съобщиха ДПА и Ройтерс.

"Ангажирани сме да предоставим на Украйна ресурсите, необходими ѝ за да се възстанови и да се върне по-силна от преди", каза стопанинът на Белия дом в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.Не е тайна, че руските нападения предизвикаха значителни щети, каза американският лидер, но по думите му Украйна е икономически устойчива. Русия предприе пълномащабното си нахлуване в съседната страна през февруари 2022 г.

На събитието снощи, на което присъстваха и украинският президент Володимир Зеленски и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Байдън представи декларация на над 30 страни и ЕС в подкрепа на възстановяването.

Целта е да бъде потърсена отговорност на Русия за разрушенията и дългосрочното възстановяване на Украйна. "Днес излизаме с обща декларация в подкрепа на украинското възстановяване, за да покажем ясно, че ще бъдем с Украйна сега и за в бъдеще", заяви американският президент.

През юни седемте най-развити в промишлено отношение западни страни (Г-7) решиха да използват лихвите от замразените руски активи, за да финансират кредитна линия за Украйна в размер на 50 милиарда долара.

"Суверенните активи на Русия ще бъдат блокирани, докато тя не пракрати агресията си и не плати за разрушенията, които причини", каза Байдън в Ню Йорк.

Зеленски на свой ред спомена Плана "Маршал" за възстановяването на Европа след Втората световна война и добави: "Днес полагаме основите за подобна архитектура на възстановяването".

Според копие от декларацията на над 30-те страни и ЕС, сред които са и тези от Г-7, в текста ѝ е записано, че според международното право е отговорност на Русия да заплати щетите, причинени от нея на Украйна.

"Потвърждаваме, че в съответствие с всички приложими правни актове и нашите правни системи руските суверенни активи под наша юрисдикция ще останат замразени, докато Русия не прекрати агресията си и не плати за щетите, нанесени от нея на Украйна", се казва в документа.

Междувременно Държавният департамент на САЩ обяви нова военна помощ за Киев в размер на 375 милиона долара.

Тя ще включва ракети ХАЙМАРС, бронирани машини с подсилена противоминна защита и противотанкови ракети "Джевлин" и ТОУ.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase