Снимка БГНЕС
fallback

Президентът на САЩ Джо Байдън бе чут да казва на лидерите на Австралия, Индия и Япония, че агресивният Китай „ни подлага на изпитание“.

Изказването му рискува да подкопае декларацията от срещата на върха, в която внимателно се избягваше споменаването на Пекин по име, предаде АФП.

Коментарите бяха направени в момент, когато Байдън откри прощалната среща на върха в родния си град Уилмингтън, щата Делауеър, с индийския министър-председател Нарендра Моди, японския министър-председател Фумио Кишида и австралийския министър-председател Антъни Албанезе.

„Китай продължава да се държи агресивно, подлагайки на изпитание всички нас в региона“, чу се Байдън в това, което се предполагаше, че е забележка при закрити врата към така наречената „четворка“.

Байдън заяви, че докато китайският президент Си Дзинпин се фокусира върху „вътрешните икономически предизвикателства“, той също така „се стреми да си спечели известно дипломатическо пространство, според мен, за да преследва агресивно интересите на Китай“.

Той обаче настоя, че неотдавнашните „интензивни усилия“ на Вашингтон за намаляване на напрежението, включително разговорът със Си през април, са помогнали за предотвратяване на конфликта.

Грешката на „горещия микрофон“ рискува да подкопае внимателните дипломатически усилия на четирите държави по време на срещата на върха да настояват, че целта на тяхното обединение е нещо повече от осигуряване на противовес на Китай. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Изкуфял бидон

преди 15 минути

Тоя изкуфял бидон изобщо не знае къде е Китай, изненадан съм, че изобщо е успял да каже цяло смислено изречение, без някой да му подсказа.

58

Тап

преди 18 минути

По двойните стандарти на Колективния Запад, Китай е агресивен а престъпния синдикат НАТО е миротворец. Сигурно си вярват.

57

Време е

преди 22 минути

Не китайският а наглосаксонският флот акостира на бреговете на Китай и окупира Пекин по време на Опиумните войни. Време е китайският флот да дойде пред Темза и Манхатън.

fallback