Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски и обяви, че Вашингтон ще предостави нова военна помощ за Киев, съобщи Белият дом.

"Горд съм, че днес ще обявим нов пакет военна помощ за Украйна", каза Байдън в изявление, без да уточнява стойността на помощта в долари. "Пакетът включва ракети за противовъздушна отбрана за защита на критичната инфраструктура на Украйна; оборудване за борба с дронове и противобронирани ракети за защита срещу развиващите се тактики на Русия на бойното поле; и боеприпаси за войниците на първа линия, както и мобилните ракетни системи, които ги защитават", изброи президентът.

"Русия няма да надделее в този конфликт. Независимият народ на Украйна ще надделее – и Съединените щати, нашите съюзници и партньори ще продължат да стоят с тях на всяка крачка по пътя", добави Байдън. Разговорът между двамата лидери дойде преди деня на независимостта на Украйна и в същия ден, когато Вашингтон обяви широкообхватни санкции срещу почти 400 лица и компании, свързани с войната на Русия срещу Киев.

САЩ са ключов военен поддръжник на Украйна, предоставяйки над 55 милиарда долара в оръжия, боеприпаси и друга помощ за сигурността, откакто Русия започна своята пълномащабна инвазия през февруари 2022 г. Последната помощ идва, когато войските на Киев атакуват руската Курска област. Тази офанзива е най-сериозната атака на чужда армия на руска територия след Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase