Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп обяви предстоящото пускане на платформа за криптовалути, представяйки я като алтернатива на големите банки и финансовите институции, предаде Франс прес.

"Американците бяха притискани от големите банки и финансовите елити твърде дълго", написа той в социалната мрежа X и неговата платформа Truth Social. Тръмп допълни, че е настъпило време, в което трябва да се “съпротивляваме заедно”.

Доналд Тръмп не предостави подробности относно точното съдържание на проекта, наречен "Непокорните" (The Defiant Ones). Двама от синовете му - Ерик и Доналд-младши, го описаха през последните седмици като "цифрови недвижими имоти".

Пред New York Post Ерик Тръмп говори за "обезпечение, до което всеки може да има незабавен достъп". Във финансите обезпечението обикновено се отнася до активи, депозирани в замяна на получаване на заем.

Резервиран по време на управлението си към криптовалутите, които навремето той дори описа като "измама", Доналд Тръмп в последствие радикално промени позицията си. Докато присъства на важна индустриална конференция в края на юли в Нешвил, щата Тенеси, Тръмп обеща, че ако бъде преизбран, той ще бъде "президентът, подкрепящ иновациите и биткойн, от който се нуждае Америка". С тази си позиция Тръмп е в контраст от мнението на администрацията на президента Байдън, който подкрепя регулациите в сектора.

Документи, публикувани в средата на месеца, показват, че Доналд Тръмп е притежавал криптовалута етер на стойност между 1 и 5 милиона долара. Платформата, обещана от Доналд Тръмп, ще разчита на така нареченото децентрализирано финансиране - механизъм, който вече не изисква минаването през посредник като банка, за да се извършват транзакции с трета страна.

Децентрализираните финанси (DeFi) се основават на така наречената блокчейн технология, която поддържа теоретично неприкосновен регистър на транзакциите, видим за всеки. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase