Снимка: Pixabay

Американската корпорация Starbucks има нов главен изпълнителен директор, който все още не е встъпил в длъжност, но работните му условия вече предизвикаха полемики,  предаде Франс прес.

Брайън Никъл, който от началото на септември ще поеме ролята на председател и главен изпълнителен директор, ще има достъп до корпоративен самолет, принадлежащ на американската компания, за да отива на работа до централата на Starbucks, разположена на около 1600 километра от дома му.

"Ще можете да използвате самолета на компанията да пътувате между вашия град по местоживеене и централата в Сиатъл, щата Вашингтон", се казва в писмото от борда на директорите, предлагащо позицията на изпълнителния директор, публикувано снощи на уебсайта на корпорацията.

Преди да поеме новата позиция, Брайън Никъл е бил директор на мексиканската верига за бързо хранене Chipotle (“Чипотле”). Никъл живее в Нюпорт Бийч, южно от Лос Анджелис, в щата Калифорния, на около 2 часа и 40 минути със самолет от Сиатъл.

"По време на работата ви в компанията няма да бъдете молени да се преместите в централата на компанията", се посочва в писмото от борда на директорите.

Поемайки поста в Starbucks, Никъл се съгласява да разделя времето си между дома си в Нюпорт Бийч и централата в Сиатъл. Той ще има възможност да използва корпоративния самолет и за командировки.

Новината бързо се превърна в една от най-обсъжданите в социалните мрежи, а някои потребители обвиниха Starbucks в лицемерие, тъй като компанията редовно подчертава усилията си по отношение на опазването на околната среда, като например премахването на пластмасовите сламки.

Екоактивистите също не останаха безучастни и обвиниха потребителите на частни самолети, че причиняват емисии на въглероден диоксид, които са много по-високи от тези на полетите с гражданската авиация, а някои асоциации засилиха действията си против тези самолети.

Корпорацията засега не е отговорила на запитването за коментар на Франс прес.

Starbucks, а и много други големи компании изискват от административните си служители да идват в офиса поне три дни в седмицата и Брайън Никъл няма да бъде изключение от това правило.

Все пак, новият изпълнителен директор ще има офис и в Нюпорт Бийч. Брайън Никъл ще получава годишна основна заплата в размер на 1,6 милиона долара. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase