Снимка: ЕПА/БГНЕС

Настоящият вицепрезидент на САЩ Камала Харис официално прие номинацията на Демократическата партия и вече официално е кандидат за предстоящите президентски избори в САЩ, които ще се проведат на 5 ноември. Харис прие номинацията по време на партиен конгрес, провел се в Чикаго, предаде Франк през.

„В името на американците, като тези, с които съм израснала, хора, които работят усърдно, преследват мечтите си и се грижат един за друг, в името на всички онези, чиито истории могат да бъдат написани само в най-великата нация в света, приемам вашата номинация да стана президент на Съединените щати“, каза Харис в реч пред въодушевените присъстващи.

Пред събралите се избиратели Харис каза, че ще начертае „нов път”, за да може Америка да върви напред, обещавайки обещавайки “възможност да преодолеем горчивината, цинизма и разделителните битки от миналото.

"Аз ще бъда президент, който ни обединява около нашите най-висши стремежи“, каза Харис по време на конгреса.

Тя се обяви за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа и заяви, че като президент на САЩ ще подкрепя Украйна, но никога няма да се "сближава“ с диктатори, както направи нейният опонент от Републиканската партия Доналд Тръмп.

"Сега е моментът да постигнем споразумение за заложниците и за прекратяване на огъня“, заяви вицепрезидентът, говорейки за войната в Газа. По отношение на нахлуването на Русия в Украйна, Харис заяви, че "като президент ще застана твърдо на страната на Украйна и нашите съюзници от НАТО“.

Харис заяви, че тя и президентът Джо Байдън "работят за прекратяване на тази война, така че Израел да бъде сигурен, заложниците да бъдат освободени, страданията в Газа да приключат и палестинският народ да може да осъществи правото си на достойнство, сигурност, свобода и самоопределение“.

Подкрепата на САЩ за съюзника им Израел в конфликта срещу Хамас в Газа се превърна в един от най-разделящите въпроси в Демократическата партия и на моменти заплашваше да засенчи опита на партията да се обедини срещу Тръмп.

Харис заяви, че Хамас е причинила "неописуемо“ насилие при изненадващата си атака срещу Израел на 7 октомври, предизвикала израелската офанзива. В същото време тя заяви, че разрушенията в Газа са "сърцераздирателни“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase